photoblog.pl
Załóż konto
Ważne!

Zdjęcie widoczne dla użytkowników posiadających konto PRO

Kup konto PRO
Dodane 9 WRZEŚNIA 2013
382
Dodano: 9 WRZEŚNIA 2013

Cześć :)

Miała być notka o brwiach, ale dziś troszkę mało czasu, a nie chcę kopiować notek z internetu i odwalać fuszerkę. Bardzo przepraszam, ale po prostu chcę to zrobić porządnie. ;)

Dziś podam Wam przepis jak zrobić samemu ocet winny według przepisu mojej siostry. :D

 

1, 5 kg kwaśnych jabłek (lub skórek z jabłek)

1,25 litra wody

4 łyżeczki miodu naturalnego

 

Jabłka drobno pokroić, można wybrać gniazda nasienne (ale nie trzeba). Wrzucamy je do słoja i zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną miodem wodą. Nakrywamy słój gazą/ściereczką i obwiązujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Gdy soczek przestanie się pienić, będzie oznaczało to koniec fermentacji, wtedy cedzimy nasz ocet, wlewamy do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce. Nie trzeba go konserwować, na pewno się nie zepsuje, bo sam w sobie jest konserwantem.

 

Jeżeli podczas fermentacji pojawi się pleśń, trzeba go wylać. Jeżeli po zlaniu do butelek fermentuje dalej, oznacza to, że zlaliśmy go za wcześnie. Dobry ocet wychodzi z papierówek, kronselek, antonówek, bojkenów (to są odmiany jabłek :D) Najlepiej ogólnie wybrać takie niepryskane, dojrzałe i kwaśne jabłuszka.

Hm. Chyba wszystko. Jakby jakieś pytanko było, to nie gryzę. :P Połykam w całości

 

[Można dodawać, komentować i pytać]

 

(Wystarczy kliknąć)

Maski na włosy [klik]

Maseczki cera tłusta

Maseczki cera mieszana

Moja pielęgnacja włosów

Olejowanie

Pielęgnacja loków

Jak dbać o włosy?

Laminowanie

Kuracja drożdżowa

Olejek rycynowy

Darmówki cz. 1

Darmówki cz. 2

Komentarze

5324 Super ! Tania plukanka i pewnie sto razy lepsza niż sklepowa ; * . Czekam na te brwi ;***
09/09/2013 23:36:33
victimized Na pewno świetnie domyka łuski ;) może się z tym wyrobię do jutra :*
10/09/2013 15:44:47

itakschudne A co daje taki ocet? :)
09/09/2013 18:13:56
agatam2908 przydaje sie do kuchni :D
09/09/2013 18:41:00
victimized widzę po nicku i avku, że odchudzasz się chyba ;) przydatny, bo reguluje trawienie, stymuluje pracę nerek, chroni układ immunologiczny i wspomaga spalenie tkanki tłuszczowej. Działa detoksująco i oczyszczająco. Źródło potasu, fosforu, wapnia i sodu. Powinno się pić łyżkę dziennie. W moim temacie jako zakwaszacz do włosów, czyli po płukaniu roztworem octu i włosy jak tafla podczas płukania. :)
09/09/2013 18:42:35
agatam2908 Ja bym w zyciu octu nie wypila, zapach mnie odrzuca. Ale w kuchni niekiedy jest niezastapiony, na pewno lepszy niz zwykly ocet.
09/09/2013 18:44:12
victimized jak się 2 łyżki w szklance rozpuści to nawet tak nie czuć. Ja jak mój zrobię pewnie zacznę pić. :D
09/09/2013 18:48:08

agatam2908 Dobra rzecz mieć w domu taki ocet. Ja bardzo mało octu używam w kuchni, dlatego łatwiej mi go kupić :P Aczkolwiek domowe zapasy są dla mnie frajdą np. przeciery pomidorowe :D
09/09/2013 17:37:24
victimized jejciu, moja mama zrobiła keczup z pomidorów. Rozpływam się :3 Mniam :D
09/09/2013 18:38:33
agatam2908 Keczupu jeszcze nie robilam, ale czekam na jakas promocje na pomidory i chce zrobic takie przeciery do spaghetti, lasagne i zupy pomidorowej. Co domowe to jednak domowe mmmmm
09/09/2013 18:41:30
victimized oj tak, jakoś lepiej smakuje ;)
09/09/2013 18:43:07

kosmetyczneciekawostki ciekawe, ciekawe :)
09/09/2013 16:29:42