Gdy zaczynają mnie budzić zimne poranki, mój organizm zawsze domaga się dodatkowej porcji energi w postaci 'czegoś słodkiego'. Przy diecie cieżko o desery pełne bitej śmietanki czy czekolady, ale przy odrobinie szczęścia można wyczarować jakieś zjadliwe ciacho ;) Ponadto przepis świetnie sprawdza się do zagospodarowania przejrzałych bananów, które gdzieś zapodziały się w kuchni. Niestety brakuje zdjęcia ciasta w przekroju, nie zdążyłam zrobić bo całe zostało zjedzone :P
Szybkie ciasto bananowe (chlebek bananowy)
Składniki:
* 4 dojrzałe (ciemne) banany
* 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
* 70 g roztopionego masła
* 1 jajko
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu (kamis)
* szczypta soli
1. Obrane banany przekładam do miski. Zostawiam jedną połówkę do dekoracji wierzchu ciasta. Pozostałe rozgniatam widelcem na gładką masę.
2. Dodaje wszystkie pozostałe składniki do rozgniecionych bananów. Następnie całość dokładnie mieszam za pomocą łyżki.
3. Formę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, na wierzch układam kawałki banana. Piekę w temp. 180 stopni przez 50-60 minut.
SMACZNEGO!
Jeżeli chcecie być na biężąco, polecam śledzić mnie na Facebook'u.
5 LUTEGO 2019
8 STYCZNIA 2019
28 GRUDNIA 2018
12 GRUDNIA 2018
10 GRUDNIA 2018
13 LISTOPADA 2018
22 PAŹDZIERNIKA 2018
14 PAŹDZIERNIKA 2018
Wszystkie wpisywaferowa
4 dni temu
zielonysmerf
23 GRUDNIA 2023
mikohandmade
16 SIERPNIA 2023
marianfoto
28 CZERWCA 2023
weronika22222
1 STYCZNIA 2023
myslamipisana
31 PAŹDZIERNIKA 2022
mondecolore
23 LUTEGO 2022
ksiazkiagaty
18 CZERWCA 2021
Wszyscy obserwowani