Kolejna odsłona cyklu lekkostrawnych przepisów, a dodatkowo idealna propozycja na jesienne chłody. Połączenie selera i jabłek to 'eliksir młodości' bogaty w przeciwutleniacze oraz witaminy C i E, znane z pozytywnego działania na skórę. Poza tym zupa świetnie rozgrzewa, jest pożywna i gwarantuje Wam, że w smaku wykracza poza standardowy smak zup. Jednym słowem, musicie spróbować!
Zupa krem selerowo-jabłkowa
Składniki:
* 1 duży seler korzeniowy (około 600g)
* 2 jabłka, najlepiej kwaśne
* 1/2 małej cebuli (przy diecie lekkostrawnej pominąć)
* 1 łyżka masła
* 1/2 puszki mleka kokosowego (200ml)
* 500ml bulionu warzywnego
* szczypta cynamonu
* pieprz i sól do smaku
1. Cebulę, selera oraz jabłka obieram i kroję w drobną kostkę, następnie dodaje je do rozgrzanego garnka z masłem. Całość duszę około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
2. Po tym czasie do garnka wlewam mleczko kokosowe oraz bulion. Przyprawiam cynamonem, solą i pieprzem. Gotuję na małym ogniu przez 30 minut, na koniec blenduję na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolejcie odrobinę wody, każdy ma swoją ulubioną konsystencje zupy krem ;)
P.S. Zupkę podawałam z chrupiącymi grzankami.
SMACZNEGO!
Jeżeli chcecie być na biężąco, polecam śledzić mnie na Facebook'u.
5 LUTEGO 2019
8 STYCZNIA 2019
28 GRUDNIA 2018
12 GRUDNIA 2018
10 GRUDNIA 2018
13 LISTOPADA 2018
22 PAŹDZIERNIKA 2018
14 PAŹDZIERNIKA 2018
Wszystkie wpisywaferowa
5 dni temu
zielonysmerf
23 GRUDNIA 2023
mikohandmade
16 SIERPNIA 2023
marianfoto
28 CZERWCA 2023
weronika22222
1 STYCZNIA 2023
myslamipisana
31 PAŹDZIERNIKA 2022
mondecolore
23 LUTEGO 2022
ksiazkiagaty
18 CZERWCA 2021
Wszyscy obserwowaniInni zdjęcia: Płaskowyż ? ezekh114Detal acegMonday quenPani Kos em0523Pliszka em0523Nutria em0523... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24