photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 23 SIERPNIA 2011
1086
Dodano: 23 SIERPNIA 2011

Carmen model Princesska.

 

Wybór odpowiedniego menu jest jedną z poważniejszych decyzji podejmowanych podczas przygotowań do ślubu.
Trzeba bowiem dokładnie dobrać wszystkie potrawy zarówno jakościowo, jak i ilościowo tak, aby nikt podczas wesela nie chodził głodny...


Dobór menu wiąże się również z różnymi kosztami. Wykwintne dania podawane w stylowych restauracjach będą nie tylko drogie, ale i wymyślne, a tym samym mogą sprawić problem gościom. Nie każdy bowiem może wiedzieć co się z czym je&
Zatem odpowiednie menu to podstawa dobrej atmosfery i gwarancja, że goście będą mieli siły do całonocnej zabawy.

Różnorodność przede wszystkim!
Planując poszczególne pozycje potraw naszego menu należy uwzględnić gusta wszystkich gości. Może się okazać, że nie każdy jada wieprzowinę, dlatego różnorodność jest najważniejsza. Każda z potraw powinna być inna. Jeśli na przykład serwujemy obiad, to zamiast jednego rodzaju mięsa postawmy dwa- dzięki temu goście będą mieli wybór i ktoś, kto zamiast klasycznego schabowego będzie miał ochotę na pierś z kurczaka - zostanie całkowicie usatysfakcjonowany.

Co powinno znaleźć się na stole?
Każdy z lokali ma swoje opracowane menu, spośród którego narzeczeni komponują swój własny zestaw. Oto potrawy najczęściej proponowane przez szefów kuchni:

Obiad:

  • rosół z makaronem
  • zupa (krem) z warzyw z ptysiami lub grzankami
  • bulion z kulkami mięsa
  • krem z kołdunami litewskimi
  • zupa galicyjska


Mięso:

  • kotlet schabowy
  • dewolay
  • filet z kurczaka
  • kotlet mielony z pieczarkami
  • kotlet drobiowy zapiekany z serem żółtym, ananasem i żurawiną
  • rolada drobiowa z papryką
  • karkówka z grilla (z sosem czosnkowym)
  • roladki drobiowe z morelą owinięte boczkiem
  • podudzia z kurczaka pieczone


Dodatki:

  • kluski śląskie
  • ryż
  • kasza
  • ziemniaki klasyczne
  • ziemniaki zapiekane
  • kulki ziemniaczane smażone w oleju


Surówki:

  • sałata wiosenna ( pomidory, ogórki, cebula, sałata),
  • sałatka wielowarzywna (z majonezem)
  • sałatka grecka
  • kapusta pekińska
  • buraczki


Deser:

  • tort
  • kawa
  • ciasto
  • lody
  • galaretka z bitą śmietaną i owocami
  • sałatka owocowa itp.


Przekąski na zimno:

  • śledzie po japońsku
  • śledź w śmietanie po żydowsku,
  • śledź po węgiersku lub marynowany
  • koreczki śledziowe
  • łosoś wędzony, tatar z łososia
  • galaretka drobiowa
  • polędwica ze słonecznikiem w galarecie
  • schab w galarecie, schab ze śliwką w galarecie
  • szynka po holendersku
  • koreczki serowe
  • półmisek wiejskich wędlin
  • ryba po grecku
  • sałatka jarzynowa, porowa, pieczarkowa, ananasowa, kalafiorowa, z tuńczyka itp.



Dania gorące:

  • udka z kurczaka z frytkami i bukietem surówek,
  • zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi
  • krokiet z barszczem
  • bigos
  • szaszłyki


Zupy kolacyjne:

  • bogracz (z wieprzowiny)
  • bef Strogonow (z wołowiny)
  • barszcz czerwony (paluszki, krokiety, babeczki)
  • forszmak
  • żurek w chlebie
  • flaki wołowe


Ostatnie wskazówki&

  • Należy pamiętać, że od ilości wybranego mięsa i różnorodności przystawek, przekąsek i dań gorących będzie zależeć cena całego menu.
  • Warto porozmawiać z właścicielem restauracji, ustalić kolejność
    i godziny podawania kolejnych potraw tak, by były one odpowiednio rozłożone w czasie.
  • Jeśli lokal zapewnia obsługę wesela musimy ustalić, co jaki czas będą wymieniane talerzyki, serwowane gorące napoje takie, jak kawa czy herbata.
  • Gdy wahamy się, jakie potrawy wybrać najlepiej doradzić się rodziców bądź drużby, (wiadomo, że szef kuchni chętnie by nam doradził, ale pozycje najdroższe lub najłatwiejsze do zrobienia).
  • Najlepiej umówić się w restauracji na małe próbowanie serwowanych potraw,
    by przekonać się, że wybrane sałatki czy dania gorące będą opowiadać wszystkim gościom.

Komentarze

alejamiwspomnien bardzo twój photoblog m pomógł , rozwiał wiele watpliowsci dotyczacych przygotowania slubu itp itp ;)
dziękuje ;)
+ zostało jeszcze 37 dni ;)
05/01/2012 13:22:54
milosnykoktajl kiedy kolejna notka;) ?
12/09/2011 21:12:58
~ankasia póki co nie planuje ślubu. Ale podoba mi sie co piszesz i bede tu zaglądać. Ja pewnie szybko brała ślubu nie bede wiec prosze nic nie kasowac :))
26/08/2011 20:36:50
milosnykoktajl no własnie też tak myślałam ze 3 miesiące przed a nie jak niektorzy ponad 2 lata... ;)
oj tak menu jest ważne ;)
24/08/2011 19:39:04
~xvermouthx bylam nie dawno na paru weselach, i chyba jestem jedna z nielicznych co prawie nie je na weselach... jakos jedzenie nie sprawia mi tyle przyjemnosci co jakies smieszne konkursy^^ czy tance harce :)
24/08/2011 9:06:38
fisio menu... ciężka sprawa :) obym ja się dogadała hehe :)
23/08/2011 23:49:21
xwytanczycmarzeniax Menu to jest dopiero temat do dyskusji :)
23/08/2011 21:53:55
feraverto poprostu pieknieee;p
23/08/2011 21:52:49
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika wedding.