Carmen model Princesska.
Wybór odpowiedniego menu jest jedną z poważniejszych decyzji podejmowanych podczas przygotowań do ślubu.
Trzeba bowiem dokładnie dobrać wszystkie potrawy zarówno jakościowo, jak i ilościowo tak, aby nikt podczas wesela nie chodził głodny...
Dobór menu wiąże się również z różnymi kosztami. Wykwintne dania podawane w stylowych restauracjach będą nie tylko drogie, ale i wymyślne, a tym samym mogą sprawić problem gościom. Nie każdy bowiem może wiedzieć co się z czym je&
Zatem odpowiednie menu to podstawa dobrej atmosfery i gwarancja, że goście będą mieli siły do całonocnej zabawy.
Różnorodność przede wszystkim!
Planując poszczególne pozycje potraw naszego menu należy uwzględnić gusta wszystkich gości. Może się okazać, że nie każdy jada wieprzowinę, dlatego różnorodność jest najważniejsza. Każda z potraw powinna być inna. Jeśli na przykład serwujemy obiad, to zamiast jednego rodzaju mięsa postawmy dwa- dzięki temu goście będą mieli wybór i ktoś, kto zamiast klasycznego schabowego będzie miał ochotę na pierś z kurczaka - zostanie całkowicie usatysfakcjonowany.
Co powinno znaleźć się na stole?
Każdy z lokali ma swoje opracowane menu, spośród którego narzeczeni komponują swój własny zestaw. Oto potrawy najczęściej proponowane przez szefów kuchni:
Obiad:
- rosół z makaronem
- zupa (krem) z warzyw z ptysiami lub grzankami
- bulion z kulkami mięsa
- krem z kołdunami litewskimi
- zupa galicyjska
Mięso:
- kotlet schabowy
- dewolay
- filet z kurczaka
- kotlet mielony z pieczarkami
- kotlet drobiowy zapiekany z serem żółtym, ananasem i żurawiną
- rolada drobiowa z papryką
- karkówka z grilla (z sosem czosnkowym)
- roladki drobiowe z morelą owinięte boczkiem
- podudzia z kurczaka pieczone
Dodatki:
- kluski śląskie
- ryż
- kasza
- ziemniaki klasyczne
- ziemniaki zapiekane
- kulki ziemniaczane smażone w oleju
Surówki:
- sałata wiosenna ( pomidory, ogórki, cebula, sałata),
- sałatka wielowarzywna (z majonezem)
- sałatka grecka
- kapusta pekińska
- buraczki
Deser:
- tort
- kawa
- ciasto
- lody
- galaretka z bitą śmietaną i owocami
- sałatka owocowa itp.
Przekąski na zimno:
- śledzie po japońsku
- śledź w śmietanie po żydowsku,
- śledź po węgiersku lub marynowany
- koreczki śledziowe
- łosoś wędzony, tatar z łososia
- galaretka drobiowa
- polędwica ze słonecznikiem w galarecie
- schab w galarecie, schab ze śliwką w galarecie
- szynka po holendersku
- koreczki serowe
- półmisek wiejskich wędlin
- ryba po grecku
- sałatka jarzynowa, porowa, pieczarkowa, ananasowa, kalafiorowa, z tuńczyka itp.
Dania gorące:
- udka z kurczaka z frytkami i bukietem surówek,
- zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi
- krokiet z barszczem
- bigos
- szaszłyki
Zupy kolacyjne:
- bogracz (z wieprzowiny)
- bef Strogonow (z wołowiny)
- barszcz czerwony (paluszki, krokiety, babeczki)
- forszmak
- żurek w chlebie
- flaki wołowe
Ostatnie wskazówki&
- Należy pamiętać, że od ilości wybranego mięsa i różnorodności przystawek, przekąsek i dań gorących będzie zależeć cena całego menu.
- Warto porozmawiać z właścicielem restauracji, ustalić kolejność
i godziny podawania kolejnych potraw tak, by były one odpowiednio rozłożone w czasie. - Jeśli lokal zapewnia obsługę wesela musimy ustalić, co jaki czas będą wymieniane talerzyki, serwowane gorące napoje takie, jak kawa czy herbata.
- Gdy wahamy się, jakie potrawy wybrać najlepiej doradzić się rodziców bądź drużby, (wiadomo, że szef kuchni chętnie by nam doradził, ale pozycje najdroższe lub najłatwiejsze do zrobienia).
- Najlepiej umówić się w restauracji na małe próbowanie serwowanych potraw,
by przekonać się, że wybrane sałatki czy dania gorące będą opowiadać wszystkim gościom.