Składniki:
300g Groszek zielony
2 Marchewka
1 Przyprawa Orientalna
korzeń Imbir
pół opakowania Makaron Exclusive Wiejski Durum, z 24 jaj przepiórczych (KLIK)
1 PRZYPRAWA DO KURCZAKA 20 g Sigal
1 PAPRYKA OSTRA MIELONA 20 g Sigal
1 OREGANO 10 G Sigal
pierś podówjna KURCZAK ZŁOTY
1 PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY 20 g Sigal
1 CZOSNEK GRANULOWANY 20 g -Sigal
1 CURRY 15 g Sigal
2 łyzki MIÓD SPADZIOWY
2 POMIDORY
puszka FASOLKA CZERWONA KONSERWOWA
2 łyżki OLEJ KUJAWSKI 3 ZIARNA
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę miodu, kładziemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Doprawiamy bazylią, oregano, przyprawą do kurczaka, pietruszką, curry, przyprawą do mięs, parpyką, wedle upodobań i smaku (ja preferują raczej na ostro ze znacznym posmakiem curry i imbiru). Kiedy kurczak będzie już podpieczony posypujemy go startymi płatkami kukurydzianymi i dalej smażymy. Warzywa kroimy w paski lub kostkę, smażymy przez 7-8 min na 2 łyżkach oleju, mieszając i doprawiając przyprawami. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że możesz tu zaszaleć, w zależności od dnia doprawić raz na słodko, raz na ostro, bardziej krucho, albo miękko, a niezależnie od sposobu zawsze wyjdzie i będzie smakował. Na koniec wyciągamy dużą patelnie, przerzucamy odsączonego z oleju i miodu kurczaka, makaron i warzywa, całość smażymy przez chwilę ciągle mieszając, żeby makaron nie przylepił się od spodu, trochę możemy podlać olejem. Doprawiamy do smaku pietruszką, czosnkiem. Czasem na sam wierzch sypię żółty ser.