Dietetyczne przepisy :
1)Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
20 g soczewicy zielonej
20 g soczewicy czerwonej
30 g ciecierzycy
45 g komosy ryżowej
100 ml bulionu warzywnego
100 g pomidorów
ćwiartka cytryny
2,5 g kuminu
2,5 g ziaren kolendry
2,5 g kozieradki
2,5 g czarnuszki
2 gałązki kolendry
2 gałązki natki pietruszki
25 g czerwonej cebuli
5 g czosnku
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
1 g cynamonu
Przygotowanie:
Soczewice zalej bulionem, ugotuj, po czym wrzuć do garnka ciecierzycę. Na patelni spraż kumin, ziarno kolendry, kozieradkę i czarnuszkę. Rozetrzyj je w moździerzu i wsyp do garnka, dopraw solą i pieprzem podgotuj wszystko razem i zblenduj dokładnie. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki, dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę, roztarty czosnek, posiekane zioła, sok z cytryny.Komosę zalej wrzątkiem na ok. 20 minut, po czym odcedzoną wrzuć na patelnię z kroplą oleju roślinnego lub co lepsze na wodzie. Pod koniec prażenia możesz dodać szczyptę cynamonu. Zupę podawaj z salsą na wierzchu, koniecznie polaną oliwą, w której się marynowała. Całość posyp komosą. Pycha!
Ciecierzycę najlepiej ugotować samemu w przeciwieństwie do tej z puszki pozostanie chrupka i aromatyczna. Bulion świetnie znosi mrożenie, więc gotuj go raz na jakiś czas bez dodatku wzmacniaczy smaku i mroź w torebkach strunowych (pamiętaj, by wlewać nie więcej niż pół objętości). Komosa ryżowa czyli quinoa to produkt, który powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni. nazywana jest złotem Inków i stanowi pełnowartościową bombę energetyczną, bogatą w witaminy i składniki odżywcze.
2) Gulasz z sezonowych warzyw
1 cebula
2 papryki
1 bakłażan
˝ małej dyni Hokkaido
2 nieduże cukinie
˝ kg pomidorów lub 2 szklanki przecieru pomidorowego
łyżeczka kurkumy
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
masło klarowane
sól do smaku
Przygotowanie:
Rozpuść masło klarowane w garnku, dodaj kurkumę i posiekany imbir. Dołóż cebulę i czosnek, a następnie, pokrojone w kostkę: bakłażana, cukinię, dynię, paprykę i pomidory. Podlej wodą. Uduś całość tak jak lubisz - do miękkości lub na półtwardo. Dopraw do smaku. Podawaj z dowolną kaszą np. z pęczakiem lub gryką.
3)Makaron z marchwi z pesto z suszonych pomidorów
3 marchewki
Pesto:
3 garści pomidorów suszonych w oliwie z oliwek
garść migdałów
kilka gałązek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
ž szklanki ugotowanej fasoli adzuki
sól do smaku
w wersji bardziej sycącej dodaj jeszcze ž szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Składniki na pesto zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i syropem klonowym lub miodem do smaku. Umyj i obierz marchewki. Za pomocą tarki obrotowej lub obieraka do warzyw przemień marchew w miskę spaghetti lub tagliatelle. Podawaj surową lub podgotowaną na parze, wymieszaną z pomidorowym pesto, posypaną fasolą adzuki.
Proszę o lajk przy albumie https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1419819614979123.1073741834.1380787005549051&type=1&pnref=story Dziewczyna startuje na miss szkoły, nas lajk nic nie kosztuje a jej może dać duże szanse :)