Co wprowadzać przy chorobie Hashimoto:
- napoje nie zapominaj o piciu. Staraj się wprowadzać około 6-8 szklanek wody bądź dowolnych herbat bez cukru dziennie.
- zdrowe tłuszcze tłuszcz jest organizmowi niezbędny do działania. Ograniczać jednak należy tłuszcze nasycona oraz trans (twarde margaryny). Sięgać należy po oleje roślinne, nasiona, orzechy, awokado, masło.
- produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B składniki mineralne oraz polifenole. Wprowadzaj pieczywo razowe, pełnoziarniste płatki, brązowy ryż, kasze. Unikaj słodkich chrupek śniadaniowych.
- pełnowartościowe białko białko przyspiesza tempo przemiany materii. Jego ilość w diecie powinna oscylować wokół przynajmniej 100 g dziennie. Źródłami białka mogą być chude mięso jak drób, cielęcina, mięso z królika, ryby, nabiał.
- warzywa i owoce wprowadzać należy około 400-500 g warzyw dziennie, owoców mniej (nie więcej niż 300 g). Staraj się sięgać po różne rodzaje jarzyn i owoców. Dzięki temu będziesz dostarczać organizmowi szeregu wartościowych składników odżywczych. Unikaj jednak spożywania warzyw kapustnych na surowo jak brokuł, brukselka, kalafior, kapusta. Jedz je w umiarkowanych ilościach.
- żywność bogata w antyoksydanty przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami, których ilość w przypadku procesów zapalnych jest duża. Do antyoksydantów zalicza się witaminę A, C, E, cynk, selen. Produkty zawierające je to: marchew, szpinak, brzoskwinie, wątroba, masło, papryka, brokuły, truskawki, porzeczki, nasiona słonecznika, migdały, nasiona dyni, produkty pełnoziarniste, mięso, tłuste ryby.