photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 17 LUTEGO 2015

indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny :

 

Indeks glikemiczny (IG) to wartość, za pomocą której wyraża się wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych w porównaniu ze wzrostem, który następuje po spożyciu 50g glukozy.Czym wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższe stężenie glukozy we krwi.

Zapewne wiesz już, że produkty można podzielić na te, które mają niski IG (IG < 55), średni IG (56-69) oraz te o wysokim IG (IG > 70%). Większość surowych warzyw, nasion strączkowych i owoców ma niski lub średni indeks glikemiczny, natomiast przetworzone produkty zbożowe, ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny.

Dietę opartą na niskim IG stosują nie tylko osoby odchudzające się, ale także diabetycy. Podstawą tej diety powinny być produkty o niskim IG tzn. surowe warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, warzywa strączkowe i orzechy. Mniejszy udział mają: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe i krótko gotowane makarony, kasze czy ryż. Najmniej zalecane są produkty przetworzone o wysokim IG.

 

Co powoduje zmianę IG? Indeks Glikemiczny zwiększa się pod wpływem:

  • obróbki termicznej (marchewka świeża - ig 30, marchewka długo gotowana - ig 80)
  • forma produktu: zmielenie, przetworzenie, pozbawienie pełnych ziaren
  • pozbawienie błonnika


Indeks Glikemiczny zmniejsza się pod wpływem:

  • braku obróbki termicznej lub krótkiej obróbki
  • błonnika
  • dodatku tłuszczu i białka
  • obecności fruktozy i laktozy
  • dłuższego czasu spożywania pokarmu

 

Ładunek glikemiczny Niektóre z produktów o wysokim indeksie glikemicznym w zwyczajowo spożywane porcji zawierają małą ilość węglowodanów przyswajalnych, dlatego oprócz IG powinno zwrócić się także uwagę na ładunek glikemiczny (ŁG), który określa odpowiedź glikemiczną po spożyciu określonych porcji produktów spożywczych.

 

 

 

Czym większa wartość ładunku glikemicznego, tym większy wzrost stężenia cukru we krwi i mocniejsza odpowiedź insulinowa. Ładunek glikemiczny uznaje się za mały dla ŁG<_10, średni ŁG = 11-19, a wysoki ŁG >_ 20. Przyjmuje się także, że ładunek glikemiczny dziennej diety powinien być mniejszy niż 80.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym mogą mieć niski ładunek gliemiczny np.: arbuz (IG = 72, ŁG = 4 porcja 120g).

Dieta bogata w węglowodany o wysokim IG i ŁG zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu II i chorób układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie diety o niskim IG u osób z nadwagą, nie ograniczając przy tym wartości energetycznej diety skutkowało zmniejszeniem się odpowiedzi glikemicznej i insulinowej, a także uszczuplało ilość tkanki tłuszczowej i obwód talii. Ponad to posiłki o niższym IG pozwalają utrzymywać dłużej uczucie sytości. Taka dieta może być alternatywą w stosunku do diet niskoenergetycznych, po których często występuje efekt jo-jo.

Komentarze

salita Tak z ciekawości: jaką uczelnie skończyłaś?:)
19/02/2015 23:44:13
pomocodzaraz1 UMK :)
20/02/2015 11:40:46

biczplisplazoprosze kasza jaglana niby najzdrowsza a ma największy indeks? :<
19/02/2015 11:53:19
pomocodzaraz1 Niestety :/
19/02/2015 13:22:22
biczplisplazoprosze a zatem nie ma to jak kuskus razowy, ryż brązowy czy kasza gryczana! (wszak zwykły kuskus również ma duży indeks)
19/02/2015 13:23:07
pomocodzaraz1 Dokładnie :)
20/02/2015 11:40:39

myeternallife no właśnie Ty dajesz info ze źródeł, a nie z własnego doświadczenia ...
18/02/2015 19:34:37
pomocodzaraz1 Daję informacje zarówno ze źródeł jak i z własnego doświadczenia, na czymś w końcu trzeba się opierać..
ale nie daje informacji jak wiem że nie są sprawdzone, studiowałam dietetykę więc wiem co jest bzdurami.
18/02/2015 20:34:43

myeternallife kasza jaglana jest najzdrowszą kaszą ze wszystkich jakie są. I wcale nie ma wysokiego IG bo ja dzisiaj jadłam na śniadanie zresztą czasami jem na obiad i przez 3h nie jestem głodna ... jest sycąca ...
18/02/2015 18:29:02
pomocodzaraz1 Według różnych źródeł uuznano jednak ze ma ona wysokie IG
18/02/2015 18:39:04

~minus45lbs jaka jest różnica między gotowanymi a puree? Ja ugniatam ugotowane i mam puree, ale to chyba nie bardzo ma wpływ na ig xD
17/02/2015 22:12:43
pomocodzaraz1 Często ludzi ziemniaki do puree gotują dłużej żeby były bardziej miękkie wtedy IG wzrasta :)
17/02/2015 22:41:33
salita Poza tym ugniatając ziemniaki rozdzielamy cząsteczki skrobii i przez to jest łatwiej trawiona i wchłaniana jako glukoza. A co z dodatkiem masła i mleka? Czy wtedy tłuszcz nie otacza skrobii i IG niewiele się zmienia?
17/02/2015 22:50:51
minus45lbs aaa chyba że tak :D
17/02/2015 23:03:42
pomocodzaraz1 Zgodzą się . Tak zmienia się niewiele
18/02/2015 13:20:53

emilen gdzie można znaleźć informację dotyczące ładunku glikemicznego? czy są jakieś 'fachowe' strony?
nawet nie byłam świadoma, że kasza jaglana należy do wysokoglikemicznych. Co w przypadku gdy zamiast podanych na opakowaniu 18min, gotuje się ją 6? smakuje po tym czasie już dobrze, więc chyba korzystniej jest ją gotować 1/3 podanego przez producenta czasu... co o tym sądzisz? :>
17/02/2015 22:18:19
pomocodzaraz1 Polecam google grafike tam masz różne tabele zajrzyj do nich :) stron nie polecam bo są na nich różne informacje, co do kaszy jak najbardziej skoro jest dobra wyjdzie to korzystnie :)
17/02/2015 22:39:55

Informacje o pomocodzaraz1


Inni zdjęcia: Połoniny. ezekh114Odzież funkcją wieku. ezekh114ja patkigdI am photographymagicOsiołek z futerkiem zimowym bluebird11... thevengefulone... thevengefuloneja patkigdNad morzem patkigdNK ! lupus89