Indeks glikemiczny :
Indeks glikemiczny (IG) to wartość, za pomocą której wyraża się wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych w porównaniu ze wzrostem, który następuje po spożyciu 50g glukozy.Czym wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższe stężenie glukozy we krwi.
Zapewne wiesz już, że produkty można podzielić na te, które mają niski IG (IG < 55), średni IG (56-69) oraz te o wysokim IG (IG > 70%). Większość surowych warzyw, nasion strączkowych i owoców ma niski lub średni indeks glikemiczny, natomiast przetworzone produkty zbożowe, ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny.
Dietę opartą na niskim IG stosują nie tylko osoby odchudzające się, ale także diabetycy. Podstawą tej diety powinny być produkty o niskim IG tzn. surowe warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, warzywa strączkowe i orzechy. Mniejszy udział mają: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe i krótko gotowane makarony, kasze czy ryż. Najmniej zalecane są produkty przetworzone o wysokim IG.
Co powoduje zmianę IG? Indeks Glikemiczny zwiększa się pod wpływem:
Indeks Glikemiczny zmniejsza się pod wpływem:
Ładunek glikemiczny Niektóre z produktów o wysokim indeksie glikemicznym w zwyczajowo spożywane porcji zawierają małą ilość węglowodanów przyswajalnych, dlatego oprócz IG powinno zwrócić się także uwagę na ładunek glikemiczny (ŁG), który określa odpowiedź glikemiczną po spożyciu określonych porcji produktów spożywczych.
Czym większa wartość ładunku glikemicznego, tym większy wzrost stężenia cukru we krwi i mocniejsza odpowiedź insulinowa. Ładunek glikemiczny uznaje się za mały dla ŁG<_10, średni ŁG = 11-19, a wysoki ŁG >_ 20. Przyjmuje się także, że ładunek glikemiczny dziennej diety powinien być mniejszy niż 80.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym mogą mieć niski ładunek gliemiczny np.: arbuz (IG = 72, ŁG = 4 porcja 120g).
Dieta bogata w węglowodany o wysokim IG i ŁG zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu II i chorób układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie diety o niskim IG u osób z nadwagą, nie ograniczając przy tym wartości energetycznej diety skutkowało zmniejszeniem się odpowiedzi glikemicznej i insulinowej, a także uszczuplało ilość tkanki tłuszczowej i obwód talii. Ponad to posiłki o niższym IG pozwalają utrzymywać dłużej uczucie sytości. Taka dieta może być alternatywą w stosunku do diet niskoenergetycznych, po których często występuje efekt jo-jo.