Zagrożenia popularnych diet :
1)Dieta wysokobiałkowa
Jeśli dostarczamy organizmowi zbyt dużo białka, może to spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu nerek i wątroby, prowadząc często do ich niewydolności. Ponadto nadmiar białka w pożywieniu zmniejsza wchłanianie wapnia, co zwiększa ryzyko osteoporozy. Zbyt duża ilość protein prowadzi także do zwiększenia zawartości aminokwasu homocysteiny, który podnosi stężenie frakcji cholesterolu LDL oraz nasila działanie wolnych rodników, co stanowi czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia miażdżycy. Długotrwałe wykluczenie z diety produktów zbożowych, warzyw, owoców i tłuszczów może skutkować niedoborami witamin, składników mineralnych oraz występowaniem zaparć, związanych z małą podażą błonnika. Niedobór produktów roślinnych powoduje dodatkowo zakwaszenie organizmu. Dieta wysokobiałkowa nie powinna być przede wszystkim stosowana przez osoby starsze, kobiety w ciąży, dzieci, młodzież oraz osoby z chorobami nerek i wątroby.
2)Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa (głodówka)
Wielu specjalistów uważa, że człowiekowi nie są potrzebne specjalne metody na oczyszczenie i pozbycie się toksyn z organizmu, gdyż funkcję tę doskonale spełniają narządy wewnętrzne: układ pokarmowy, wątroba, nerki i skóra. Do prawidłowej ich pracy potrzebna jest normalna, pełnowartościowa dieta. Każda głodówka zaburza naturalną równowagę organizmu. Znikoma ilość przyjmowanych kalorii powoduje spowolnienie tempa przemiany materii. Po zakończeniu diety i powrocie do starych nawyków żywieniowych organizm łatwiej odbudowuje utraconą tkankę tłuszczową, co prowadzi do efektu jo-jo.
Dieta jest mało urozmaicona, ma niedobór białek i nie zaspokaja podstawowych potrzeb organizmu na energię i składniki odżywcze.
Przed rozpoczęciem programu oczyszczania konieczna jest konsultacja z lekarzem. Diety nie zaleca się kobietom ciężarnym, matkom karmiącym, dzieciom i młodzieży do 15 roku życia, osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę i nadczynność tarczycy oraz inne choroby przewlekłe i infekcyjne.
3)Dieta optymalna (Kwaśniewskiego)
Dieta optymalna może być bardzo szkodliwa dla zdrowia, przeczy wszystkim zasadom zdrowego żywienia i ma same minusy. Duża ilość tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu zwiększa ryzyko miażdżycy. Nadmiar dostarczanego retinolu i żelaza może kumulować się w komórce wątrobowej i ją uszkadzać. Jest to dieta ubogobłonnikowa, co sprzyja zaparciom. Poza tym brakuje w niej odpowiednich ilości składników takich jak wapń, potas, magnez, witaminy z grupy B, witamina C. Zbyt mała ilość węglowodanów powoduje osłabienie organizmu, mniej wydolną pracę mózgu (organ ten pracuje tylko na glukozie), może przyczyniać się do powstawania nadmiaru związków ketonowych. Związki te zakwaszają organizm i prowadzą, m.in. do nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Chorobami, które grożą ludziom długotrwale stosującym żywienie optymalne są kamica nerek i osteoporoza; możliwe jest też wystąpienie zapalenia trzustki. Dieta wysokotłuszczowa z przewagą produktów mięsnych zwiększa także prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.
4)Dieta zgodna z grupą krwi
Stanowczo niekorzystnie na zdrowie wpływa duża liczba zakazów pojawiająca się w diecie zgodną z grupą krwi i co się z tym wiąże, ograniczenia w urozmaiceniu jadłospisów. W przypadku wytycznych dla niektórych grup krwi wykluczeniu podlegają duże grupy produktów np. nabiał czy mięso. Może prowadzić to do poważnych niedoborów pokarmowych, np. wapnia (grupa krwi 0) czy żelaza (grupa A). Jadłospisy są odmienne w zależności od tego, dla jakiej grupy krwi są przeznaczone, jednak żadne nie są pełnowartościowe.
Zaznaczyć również trzeba, że teorie, na których oparta jest dieta nie mają żadnego uzasadnienia naukowego...
5)Dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjna - jej średnia wartość energetyczna wynosi jedynie ok. 600 kcal dziennie. Taka ilość pokrywa jedynie, w około połowie podstawowe zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Jadłospis charakteryzuje się bardzo niską zawartością węglowodanów - średnio około 30g na dzień. Nawet w bardzo rygorystycznej diecie nie powinnyśmy spożywać mniej niż 100g węglowodanów dziennie, ze względu na ryzyko zakwaszenia organizmu.
Bardzo mała energetyczność diety i dominacja produktów białkowych nad tłuszczem i węglowodanami powoduje, że tempo redukcji masy ciała jest szybkie. Jednak zbyt mała ilość przyjmowanych kalorii i za długie przerwy między posiłkami, powodują, że organizm przestawia się na bardzo oszczędne wydatkowanie energii, co prowadzi do spowolnienia metabolizmu. U większości osób po zakończeniu diety pojawia się efekt jo-jo, utracone kilogramy wracają, czasami nawet z nadwyżką. Dodatkowo dieta kopenhaska ma bardzo negatywny wpływ na ogólny stan organizmu i może powodować wiele zaburzeń w jego funkcjonowaniu.
Niepełnowartościowy sposób odżywiania, grozi niedoborami ważnych składników odżywczych (m.in. magnezu, witaminy B1, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Podczas stosowania diety możemy czuć się osłabieni, mieć zawroty i bóle głowy, problemy z koncentracją, krwawienia z nosa, a nawet omdlenia. Inne zaburzenia to zaparcia, zły stan skóry i paznokci, odwodnienie, zakwaszenie organizmu. Na pewno nie powinny jest stosować osoby z chorobami układu pokarmowego, nerek i nadciśnieniem. Dieta jest bardzo niebezpieczna zwłaszcza dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z cukrzycą i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.