start. od nowa.
lepiej mi się pilnować kiedy zapisuję wszystko ;))
do zrzucenia dużo, do powrotu do zdrowia daleko.
małe zasady, żebym nie zapomniała. ze względu na kłopoty z insulinoopornością mam zarekomendowane odżywianie się produktami o niskim indeksie glikemicznym. to do roboty!
- Nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku.
- Masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu oraz węglowodanów o IG do 50.
- Nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację (o stałych porach), od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz.
- Dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
- Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach. Kolację jedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem.
- Po surowe owoce sięgasz tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim (ale nie wieczorem).
- Kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
- Chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
- Unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu".
- Pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie).
- Z alkoholi dopuszczalna jest lampka wytrawnego wina do posiłku. Nigdy przed!
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-montignaca-wazny-indeks-glikemiczny-produktow_34235.html- Nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku.
- Masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu oraz węglowodanów o IG do 50.
- Nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację (o stałych porach), od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz.
- Dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
- Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach. Kolację jedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem.
- Po surowe owoce sięgasz tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim (ale nie wieczorem).
- Kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
- Chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
- Unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu".
- Pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie).
- Z alkoholi dopuszczalna jest lampka wytrawnego wina do posiłku. Nigdy przed!
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-montignaca-wazny-indeks-glikemiczny-produktow_34235.htmlW diecie Montignaca dopuszcza się tylko produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50.
Faza pierwsza, czyli zrzucanie zbędnych kilogramów. Powinna trwać nie krócej niż 2-3 miesiące. Dodatkowym celem fazy I jest ustabilizowanie pracy trzustki, aby reagowała produkcją insuliny adekwatnie do potrzeb - unikasz pobudzania jej, dlatego faza ta jest bardziej restrykcyjna.
- Nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku.
- Masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu oraz węglowodanów o IG do 50.
- Nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację (o stałych porach), od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz.
- Dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
- Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach. Kolację jedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem.
- Po surowe owoce sięgasz tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim (ale nie wieczorem).
- Kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
- Chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
- Unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu".
- Pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie).
- Z alkoholi dopuszczalna jest lampka wytrawnego wina do posiłku. Nigdy przed!
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-montignaca-wazny-indeks-glikemiczny-produktow_34235.htmlW diecie Montignaca dopuszcza się tylko produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50.
Faza pierwsza, czyli zrzucanie zbędnych kilogramów. Powinna trwać nie krócej niż 2-3 miesiące. Dodatkowym celem fazy I jest ustabilizowanie pracy trzustki, aby reagowała produkcją insuliny adekwatnie do potrzeb - unikasz pobudzania jej, dlatego faza ta jest bardziej restrykcyjna.
- Nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku.
- Masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu oraz węglowodanów o IG do 50.
- Nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację (o stałych porach), od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz.
- Dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
- Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach. Kolację jedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem.
- Po surowe owoce sięgasz tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim (ale nie wieczorem).
- Kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
- Chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
- Unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu".
- Pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie).
- Z alkoholi dopuszczalna jest lampka wytrawnego wina do posiłku. Nigdy przed!
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-montignaca-wazny-indeks-glikemiczny-produktow_34235.html