photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 17 MAJA 2016

1.

start. od nowa.

lepiej mi się pilnować kiedy zapisuję wszystko ;))

do zrzucenia dużo, do powrotu do zdrowia daleko.

małe zasady, żebym nie zapomniała. ze względu na kłopoty z insulinoopornością mam zarekomendowane odżywianie się produktami o niskim indeksie glikemicznym. to do roboty!

 

  • Nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku.
  • Masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu oraz węglowodanów o IG do 50.
  • Nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację (o stałych porach), od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz.
  • Dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
  • Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach. Kolację jedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem.
  • Po surowe owoce sięgasz tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim (ale nie wieczorem).
  • Kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
  • Chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
  • Unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu".
  • Pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie).
  • Z alkoholi dopuszczalna jest lampka wytrawnego wina do posiłku. Nigdy przed!


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-montignaca-wazny-indeks-glikemiczny-produktow_34235.html
  • Nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku.
  • Masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu oraz węglowodanów o IG do 50.
  • Nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację (o stałych porach), od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz.
  • Dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
  • Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach. Kolację jedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem.
  • Po surowe owoce sięgasz tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim (ale nie wieczorem).
  • Kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
  • Chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
  • Unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu".
  • Pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie).
  • Z alkoholi dopuszczalna jest lampka wytrawnego wina do posiłku. Nigdy przed!


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-montignaca-wazny-indeks-glikemiczny-produktow_34235.html

W diecie Montignaca dopuszcza się tylko produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50.
Faza pierwsza, czyli zrzucanie zbędnych kilogramów. Powinna trwać nie krócej niż 2-3 miesiące. Dodatkowym celem fazy I jest ustabilizowanie pracy trzustki, aby reagowała produkcją insuliny adekwatnie do potrzeb - unikasz pobudzania jej, dlatego faza ta jest bardziej restrykcyjna.

  • Nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku.
  • Masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu oraz węglowodanów o IG do 50.
  • Nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację (o stałych porach), od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz.
  • Dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
  • Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach. Kolację jedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem.
  • Po surowe owoce sięgasz tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim (ale nie wieczorem).
  • Kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
  • Chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
  • Unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu".
  • Pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie).
  • Z alkoholi dopuszczalna jest lampka wytrawnego wina do posiłku. Nigdy przed!


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-montignaca-wazny-indeks-glikemiczny-produktow_34235.html

W diecie Montignaca dopuszcza się tylko produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50.
Faza pierwsza, czyli zrzucanie zbędnych kilogramów. Powinna trwać nie krócej niż 2-3 miesiące. Dodatkowym celem fazy I jest ustabilizowanie pracy trzustki, aby reagowała produkcją insuliny adekwatnie do potrzeb - unikasz pobudzania jej, dlatego faza ta jest bardziej restrykcyjna.

  • Nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku.
  • Masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu oraz węglowodanów o IG do 50.
  • Nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację (o stałych porach), od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz.
  • Dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
  • Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach. Kolację jedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem.
  • Po surowe owoce sięgasz tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim (ale nie wieczorem).
  • Kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
  • Chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
  • Unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu".
  • Pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie).
  • Z alkoholi dopuszczalna jest lampka wytrawnego wina do posiłku. Nigdy przed!


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-montignaca-wazny-indeks-glikemiczny-produktow_34235.html
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika plussize.