Przepis na: Zawiniątka z indyka w sosie porzeczkowym
Składniki( bekon , cukier , czerwona porzeczka , indyk , olej , pieprz , rozmaryn , sól ):
6 plastrów z piersi indyczej
6 plasterków bekonu
szklanka przecieru z czerwonych porzeczek
łyżka cukru
łyżka rozmarynu
sól i pieprz
olej do smażenia
wykałaczki
Przepis:
Plastry mięsa lekko pobij tłuczkiem, posyp solą i częścią rozmarynu. Plastry zwiń w ruloniki, owiń bekonem, zepnij wykałaczkami. Zawiniątka obsmaż na niewielkiej ilości oleju , dodaj przecier, cukier, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Duś na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny. Zamiast dusić możesz zapiec zawiniątka w piekarniku.
Przepis na: Grecki gulasz z drobiu
Składniki( cebula , cynamon , cytryna , goździki , kurczak , ocet winny , olej , pieprz , pomidory , pomidory , sól , woda ):
1 kurczak średniej wielkości podzielony na kawałki
1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
5 pomidorów sparzonych
obranych i pokrojonych
2 łyżki pasty pomidorowej
3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
2 szklanki gorącej wody
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przepis:
Sok z cytryny lub ocet wymieszaj z goździkami, cynamonem, solą i pieprzem. Natrzyj tym kurczaka i odstaw na pół godziny. Rozgrzej olej w sporym rondlu i smaż w nim kawałki kurczaka, aż się zrumienią. Przełóż je na talerz. Do opróżnionego rondla włóż pomidory i pastę pomidorową. Mieszając wlewaj powoli gorącą wodę. Duś sos pod przykryciem na małym ogniu aż zgęstnieje. Kurczaka przełóż do sosu, delikatnie zamieszaj i duś wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Podawaj z ziemniakami puree, z sałatką z ogórków, lub z zielonym groszkiem.
Przepis na: Placek z cukinii
Składniki( bułka tarta , cukinia , jajka , parmezan , pieprz , sól ):
2 cukinie
kremowy serek Twój Smak
Philadelphia lub Toska
ok. 125 g
3 jajka
garść bułki tartej
garść tartego parmezanu
sól
pieprz
Przepis:
Formę do pieczenia wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą.
Dwie cukinie utrzeć na tarce jarzynowej.
Wymieszać trzepaczką-rózgą jaja z serkiem kremowym, dodać garść parmezanu, sól i pieprz. Połączyć jaja z cukinią, wymieszać. Dla zagęszczenia dodać garść bułki tartej. Tarcie, mieszanie i wstawianie do piekarnika powinno odbyć się szybko, bo cukinia puszcza soki i staje się wodnista.
Wlać masę do formy i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Sprawdzić patyczkiem, czy środek jest ścięty. Placek ładnie się rumieni i rośnie, potem trochę opada, ale nadal smakuje.
Przepis na: Faszerowane kurze piersi
Składniki( bułka , jajka , jogurt , koper , kurczak , masło , olej , papryka , pieprz , sok z cytryny , sól , śmietana ):
2 filety z kurzych piersi
sok z połówki cytryny
sucha bułeczka
pół szklanki śmietany (śmietanki lub jogurtu)
jajko
łyżka posiekanego koperku
strąk czerwonej lub żółtej papryki
1-2 łyżeczki ulubionych przypraw (niekoniecznie)
łyżka oleju
2 łyżki masła
sól i ewentualnie pieprz
Przepis:
Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i przyprawami. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w kosteczkę. Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie. Przygotuj farsz: rozdrobnioną bułkę namocz w śmietanie, po czym wymieszaj na gładką masę z żółtkiem, koperkiem, łyżką masła, solą i przyprawami. Dodaj pokrojoną paprykę.
Ubij na sztywno pianę z białka i mieszając, dodaj ją do farszu. Nałóż po łyżce farszu na rozpłaszczone filety, następnie zepnij je wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Na zawiniątkach połóż kawałeczki masła, skrop je wodą. Nadmiar farszu ułóż obok filetów.
Zapiekaj, aż mięso się zrumieni, w razie potrzeby polewając wodą.
Uwaga: zamiast papryki i koperku możesz wypróbowywać i inne dodatki do farszu.