photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 2 WRZEŚNIA 2013

obiady po roku

Przepis na: Zawiniątka z indyka w sosie porzeczkowym

 

 

Składniki( bekon , cukier , czerwona porzeczka , indyk , olej , pieprz , rozmaryn , sól ):

 

6 plastrów z piersi indyczej

6 plasterków bekonu

szklanka przecieru z czerwonych porzeczek

łyżka cukru

łyżka rozmarynu

sól i pieprz

olej do smażenia

wykałaczki

Przepis:

 

 

Plastry mięsa lekko pobij tłuczkiem, posyp solą i częścią rozmarynu. Plastry zwiń w ruloniki, owiń bekonem, zepnij wykałaczkami. Zawiniątka obsmaż na niewielkiej ilości oleju , dodaj przecier, cukier, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Duś na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny. Zamiast dusić możesz zapiec zawiniątka w piekarniku.

 

 

Przepis na: Grecki gulasz z drobiu

 

 

Składniki( cebula , cynamon , cytryna , goździki , kurczak , ocet winny , olej , pieprz , pomidory , pomidory , sól , woda ):

 

1 kurczak średniej wielkości podzielony na kawałki

1 cebula obrana i pokrojona w kostkę

5 pomidorów sparzonych

obranych i pokrojonych

2 łyżki pasty pomidorowej

3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

2 szklanki gorącej wody

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1/2 łyżeczki cynamonu

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

Przepis:

 

 

Sok z cytryny lub ocet wymieszaj z goździkami, cynamonem, solą i pieprzem. Natrzyj tym kurczaka i odstaw na pół godziny. Rozgrzej olej w sporym rondlu i smaż w nim kawałki kurczaka, aż się zrumienią. Przełóż je na talerz. Do opróżnionego rondla włóż pomidory i pastę pomidorową. Mieszając wlewaj powoli gorącą wodę. Duś sos pod przykryciem na małym ogniu aż zgęstnieje. Kurczaka przełóż do sosu, delikatnie zamieszaj i duś wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie. 

Podawaj z ziemniakami puree, z sałatką z ogórków, lub z zielonym groszkiem.

 

 

Przepis na: Placek z cukinii

 

 

Składniki( bułka tarta , cukinia , jajka , parmezan , pieprz , sól ):

 

2 cukinie

kremowy serek Twój Smak

Philadelphia lub Toska

ok. 125 g

3 jajka

garść bułki tartej

garść tartego parmezanu

sól

pieprz

Przepis:

 

 

Formę do pieczenia wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. 

Dwie cukinie utrzeć na tarce jarzynowej. 

Wymieszać trzepaczką-rózgą jaja z serkiem kremowym, dodać garść parmezanu, sól i pieprz. Połączyć jaja z cukinią, wymieszać. Dla zagęszczenia dodać garść bułki tartej. Tarcie, mieszanie i wstawianie do piekarnika powinno odbyć się szybko, bo cukinia puszcza soki i staje się wodnista. 

Wlać masę do formy i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Sprawdzić patyczkiem, czy środek jest ścięty. Placek ładnie się rumieni i rośnie, potem trochę opada, ale nadal smakuje.

 

 

Przepis na: Faszerowane kurze piersi

 

Składniki( bułka , jajka , jogurt , koper , kurczak , masło , olej , papryka , pieprz , sok z cytryny , sól , śmietana ):

 

2 filety z kurzych piersi

sok z połówki cytryny

sucha bułeczka

pół szklanki śmietany (śmietanki lub jogurtu)

jajko

łyżka posiekanego koperku

strąk czerwonej lub żółtej papryki

1-2 łyżeczki ulubionych przypraw (niekoniecznie)

łyżka oleju

2 łyżki masła

sól i ewentualnie pieprz

Przepis:

 

 

Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i przyprawami. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w kosteczkę. Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie. Przygotuj farsz: rozdrobnioną bułkę namocz w śmietanie, po czym wymieszaj na gładką masę z żółtkiem, koperkiem, łyżką masła, solą i przyprawami. Dodaj pokrojoną paprykę. 

Ubij na sztywno pianę z białka i mieszając, dodaj ją do farszu. Nałóż po łyżce farszu na rozpłaszczone filety, następnie zepnij je wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Na zawiniątkach połóż kawałeczki masła, skrop je wodą. Nadmiar farszu ułóż obok filetów. 

Zapiekaj, aż mięso się zrumieni, w razie potrzeby polewając wodą. 

Uwaga: zamiast papryki i koperku możesz wypróbowywać i inne dodatki do farszu. 

Komentarze

~ola Kopiujesz skądś czy sama piszesz?
24/09/2013 13:06:29
obiadkimaluszka wyszukuje na rożnych stronach internetowych i z książek które mam w domu.
24/09/2013 13:20:07