Jak któraś mama nie dodała jeszcze wieku swojego
dziecka to moze zrobic to tu:
http://www.photoblog.pl/obiadkimaluszka/155164759/pytanie.h
Pierogi z soczewicą od 10 miesięcy
Składniki( cebula , mąka , mąka żytnia razowa , olej , pieprz , soczewica , sól , sól , woda ):
Na ciasto: szklanka mąki żytniej razowej
szklanka mąki pszennej
sól
woda
Na farsz: szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
średnia cebula
sól
pieprz
olej
Przepis:
Pierogi z soczewicą
Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Składniki farszu przepuść przez maszynkę do mielenia, dosól, ew. dodaj łyżeczkę oleju i trochę pieprzu, przemieszaj.
Zagnieć elastyczne ciasto, rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczkę farszu, składaj krążek na pół, zlepiaj pierogi palcami.
Układaj na stolnicy oprószonej mąką. Gotuj we wrzątku, wyjmuj chwilę potem, gdy wypłyną. Wbrew tradycji - nie polewaj tłuszczem.
Do farszu można dodać ok. 10-15 dkg twarogu (dla dziecka od 11. miesiąca).
Flaczki z kurczaka od 10 miesiąca
Składniki( jajka , kurczak , majeranek , marchewka , natka pietruszki , oliwa , pietruszka , por , seler , sól ):
marchewka
pietruszka
pół selera
pół małego pora
kawałek (ok. 50 g) ugotowanego mięsa kurczaka (najlepiej piersi)
niewielki naleśnik zrobiony z użyciem samego żółtka (bez białka)
pół łyżeczki oliwy
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki majeranku
sól
Przepis:
Flaczki z kurczaka
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w drobne słupki (por w półkrążki), zalej wrzątkiem, gotuj, aż całkiem zmięknie.
Mięso pokrój drobno w poprzek włókien. Naleśnik pokrój w drobniusieńkie i nie za długie paseczki. Mięso i naleśnik wrzuć do zupy.
Dodaj oliwę, natkę, majeranek, szczyptę soli.
To potrawa dla niemowlaków, które mają już zęby.
Szparagi solo od 10 miesiąca
Składniki:
młode cienkie szparagi, łyżeczka oliwy, łyżeczka soku z cytryny, ew. łyżeczka wody mineralnej, płaska łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, szczypta soli
Przepis:
Szparagi solo
Szparagi opłucz, obierz, odkrój twarde części, zwiąż nitką w pęczek, gotuj ok. 20 minut (najlepiej w specjalnym garnku i z wystającymi z wody końcówkami).
Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą, natką, ew. dodaj nieco wody mineralnej, by sos był rzadszy.
Polej ciepłe szparagi sosem. Starszemu dziecku zaproponuj posypane posiekanymi, uprażonymi na patelni orzechami włoskimi
Bułeczki z kapustą od 10 miesiąca
Składniki( cebula , cukier , drożdże , jajka , kapusta , listek laurowy , margaryna , masło , mąka , mleko , olej , pieprz , sól ):
Ciasto: 50 dag mąki
2 łyżki cukru
125 dag masła lub margaryny
7-8 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
farsz: kilogram słodkiej drobno poszatkowanej kapusty
spora cebula
łyżeczka oleju
3 liście laurowe
sól
pieprz
Przepis:
Bułeczki z kapustą
Kapustę wrzuć do garnka, podlej skąpo wodą, dodaj liście laurowe. Duś pod przykryciem, aż całkiem zmięknie. Dodaj posiekaną i podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Farsz przełóż na gęste sito i odstaw (najlepiej na noc), aż całkiem się odsączy.
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i prawie połową szklanki letniego mleka. Postaw w cieple, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw, by przestygło. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki żółtka, wyrośnięty zaczyn i masło, połącz, wlej mleko i pilnuj, by ciasto było dość zwarte. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw, aż wyrośnie.
Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużej łyżki, rozgniataj na placuszki, w środek kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki (?szew? będzie pod spodem). Kładź na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, pozostaw do wyrośnięcia.
Posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. ok. 180°C, aż się zrumienią.
Bułeczek wyjdzie sporo, ale zasmakują na pewno całej rodzinie. Dla dorosłych i starszych dzieci farsz można zrobić z kapusty słodkiej i kwaszonej (trzeba je udusić osobno, połączyć pod koniec) z dodatkiem suszonych grzybów.