photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 8 SIERPNIA 2013

obiadki od 10 miesiąca

 

Jak któraś mama nie dodała jeszcze wieku swojego

 

dziecka to moze zrobic to tu:

 

 

 

http://www.photoblog.pl/obiadkimaluszka/155164759/pytanie.h

 

 

Pierogi z soczewicą od 10 miesięcy

 

 

Składniki( cebula , mąka , mąka żytnia razowa , olej , pieprz , soczewica , sól , sól , woda ):

 

Na ciasto: szklanka mąki żytniej razowej

szklanka mąki pszennej

sól

woda 

Na farsz: szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy

średnia cebula

sól

pieprz

olej

Przepis:

 

Pierogi z soczewicą

Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Składniki farszu przepuść przez maszynkę do mielenia, dosól, ew. dodaj łyżeczkę oleju i trochę pieprzu, przemieszaj. 

Zagnieć elastyczne ciasto, rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczkę farszu, składaj krążek na pół, zlepiaj pierogi palcami. 

Układaj na stolnicy oprószonej mąką. Gotuj we wrzątku, wyjmuj chwilę potem, gdy wypłyną. Wbrew tradycji - nie polewaj tłuszczem. 

Do farszu można dodać ok. 10-15 dkg twarogu (dla dziecka od 11. miesiąca).

 

Flaczki z kurczaka od 10 miesiąca

 

 

Składniki( jajka , kurczak , majeranek , marchewka , natka pietruszki , oliwa , pietruszka , por , seler , sól ):

 

marchewka

pietruszka

pół selera

pół małego pora

kawałek (ok. 50 g) ugotowanego mięsa kurczaka (najlepiej piersi)

niewielki naleśnik zrobiony z użyciem samego żółtka (bez białka)

pół łyżeczki oliwy

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

pół łyżeczki majeranku

sól

Przepis:

 

Flaczki z kurczaka

Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w drobne słupki (por w półkrążki), zalej wrzątkiem, gotuj, aż całkiem zmięknie. 

Mięso pokrój drobno w poprzek włókien. Naleśnik pokrój w drobniusieńkie i nie za długie paseczki. Mięso i naleśnik wrzuć do zupy.

Dodaj oliwę, natkę, majeranek, szczyptę soli. 

To potrawa dla niemowlaków, które mają już zęby.

 

Szparagi solo od 10 miesiąca

 

 

Składniki:

 

młode cienkie szparagi, łyżeczka oliwy, łyżeczka soku z cytryny, ew. łyżeczka wody mineralnej, płaska łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, szczypta soli

Przepis:

 

Szparagi solo

Szparagi opłucz, obierz, odkrój twarde części, zwiąż nitką w pęczek, gotuj ok. 20 minut (najlepiej w specjalnym garnku i z wystającymi z wody końcówkami). 

Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą, natką, ew. dodaj nieco wody mineralnej, by sos był rzadszy. 

Polej ciepłe szparagi sosem. Starszemu dziecku zaproponuj posypane posiekanymi, uprażonymi na patelni orzechami włoskimi

 

 Bułeczki z kapustą od 10 miesiąca

 

 

Składniki( cebula , cukier , drożdże , jajka , kapusta , listek laurowy , margaryna , masło , mąka , mleko , olej , pieprz , sól ):

 

Ciasto: 50 dag mąki

2 łyżki cukru

125 dag masła lub margaryny

7-8 dag drożdży

4 żółtka

szklanka mleka 

farsz: kilogram słodkiej drobno poszatkowanej kapusty

spora cebula

łyżeczka oleju

3 liście laurowe

sól

pieprz

Przepis:

 

Bułeczki z kapustą

Kapustę wrzuć do garnka, podlej skąpo wodą, dodaj liście laurowe. Duś pod przykryciem, aż całkiem zmięknie. Dodaj posiekaną i podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Farsz przełóż na gęste sito i odstaw (najlepiej na noc), aż całkiem się odsączy. 

Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i prawie połową szklanki letniego mleka. Postaw w cieple, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw, by przestygło. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki żółtka, wyrośnięty zaczyn i masło, połącz, wlej mleko i pilnuj, by ciasto było dość zwarte. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw, aż wyrośnie. 

Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużej łyżki, rozgniataj na placuszki, w środek kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki (?szew? będzie pod spodem). Kładź na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, pozostaw do wyrośnięcia. 

Posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. ok. 180°C, aż się zrumienią. 

Bułeczek wyjdzie sporo, ale zasmakują na pewno całej rodzinie. Dla dorosłych i starszych dzieci farsz można zrobić z kapusty słodkiej i kwaszonej (trzeba je udusić osobno, połączyć pod koniec) z dodatkiem suszonych grzybów.

 

Komentarze

~irishdaughter Pierogi z soczewicą są pyszne, u nas dzieci je uwielbiają :)
09/08/2013 13:35:17
agata72 http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/karmienie-i-dieta/2012/model-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie.aspx
09/08/2013 7:45:18
~nicholas04 Pycha:) moj uwielbia soczewice
08/08/2013 22:08:52
onemorenightt świetne konto :)
08/08/2013 21:11:37
postrzelonaona Te bułeczki wyglądają smakowicie:)
08/08/2013 19:55:18