Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty.
Dodać powoli mąkę i zmiksować na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić.
W garnku o grubym dnie, na wolnym ogniu, rozpuścić masło z ziarenkami wanilii.
Orzechy laskowe zmielić na drobne kawałki (nie na wiór). Można też kupić gotowe, już zmielone.
Do orzechów wlać ciepłe masło i na wolnych obrotach zmiksować na gładką masę.
Następnie dodać świeże mleko, miód i ponownie zmiksować.
Do masy dodawać po jednej łyżce mleko w proszku i cały czas miksować.
Kiedy wszystkie składniki połączą się, wstawić masę na chwilę do lodówki, aby stężała.
Ciasto przeciąć na pół i przełożyć masą.
Polać z wierzchu gorzką i białą czekoladą, rozpuszczonymi w kąpieli wodnej. Udekorować kawałkami batoników Kinder Bueno. Wstawić na kilka godzin do lodówki.