Z braku laku dodam przepis na domowy chleb pszenno-żytnio-otrębowy :) JEst pyszny, pachnie zakwasem i prosty do zrobienia.
Składniki:
-4 łyżki zakwasu
-ok.300ml wody'
-1/2 opakowania drożdży
-50ml mleka
-łyżka soli
-1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-0,5 szkl. mąki żytniej
-1 szkl mąki pszennej zwykłej
-0,5 szkl. otręb owsianych
-2 łyżki oleju
-łyżeczka cukru
Wykonanie:
Drożdze rozmieszać z cukrem w ciepłym mleku, ostawić do wyrośnięcia. Wodę, mąki , olej, otręby i zakwas wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, dodać sól.
Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia w misce wysmarowanej olejem. Przełożyć do koszyczka wyłożonego ściereczką wysypaną mąką i zostawić pod inną ściereczką do podwojenia objętości, ok. 2 h.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić 10 minut, ponacinać, znowu odczekać 20 minu, posypać płatkami owsianymi( lekko powgniatać) i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, następnie 20 w 200 i ok. 25/ 30 w 180.
Sprawdzić, czy chleb jest upieczony- spód musi być zarumiony i pukając musi być słychać pusty dźwięk.
Smacznego :)