Bardzo długo mnie nie było. Po prostu nie miałam co dodawać, bo nic nie piekłam. A jak już upiekłam szarlotkę to zniknęła przed zrobieniem zdjęcia, z resztą obiecałam coś niskokalorycznego. Widzę, że sporo osób usuwa mnie ze znajomych ,ale nie dziwię się :)
Tym razem coś zupełnie nie przypominającego moich starych przeoisów- zupa krem.
Jest lekka, pyszna i bardzo syta :)
Składniki:
-płaska, bardzo płaska łyżeczka masła( niekoniecznie)
-włoszczyzna(sałata, marchewka, albo dwie, pietruszka, seler tp.)
-3 pory
-2 ziemniaki (jeden spory, drugi mniejszy)
-2 papryki
-kostka buliony warzywnego
-wegeta, pieprz, oregano, wg. uznania
-ok. 300-450 g brukselki- ile kto chce :)
-2 ząbki czosnku dla mocnego smaku, jeden dla lekkiego
- ok. szklanka mleka
-trochę jogurtu naturalnego
plus:
na jedną porcję jedna kromka chleba tostowego i troch e tłuszczu do usmarzenia, lub chleb zrobiony w tosterze ,albo groszek ptysiowy/
wykonanie:
Włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, białe części pora
(również pokrojone, ale nie zbyt cienko- ok. 4 cm.) i czosnek poddusić z masłem w sporym garczku, następnie zalać gorącą wodą, dodać kostkę rosołową. Gotować, aż warzywa trochę zmiękną.
Dodać brukselkę i mleko, chwilę gotować i dodać pokrojoną paprykę. Kiedy wszystko już będzie miękkie , zdjąć z ognia i poczekać, aż wystygnie, następnie zmiksować.
Przyprawić do smaku i zabielić jogurtem.
Usmażyć grzanki, lub dodać groszek.
Smacznego.