Okropnie długo mnie nie było, byłam kontuzjowana ,więc nie stałam w kuchni:) Mam w zanadrzu jeszcze jeden przepis ,ale nie mam jak dodac zdjęcia :)
Tym razem torcik, który powstał z mojej nieuwagi. Nie doczytałąm do końca przepisu na Panią Walewską i okazałło ,się ,że nie zdążę jej upiec na czas. Postanowiłam więc improwizowac i upiekłam ten oto pyszny torcik.
Biszkopt składniki
-5 jajek
-niepełna szklanka cukru pudru
-niepełna szkl. mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubic z solą na sztywną pianę, żółtka zmiksowac na masę z cukrem. Do jednolitej masy dodac mąkę z proszkiem, zmiksowac.
Delikatnie wmieszac do tej masy ubite białka nie czekając, aż będzie liednolita. Ważne ,by nadal była puszysta. Ciasto przelac do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. przez ok. 25 min.
Masa składniki:
-2 szkl. mleka
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-3 łyżki cukru
-parę kropli ulubionego aromatu, byle nie waniliowego.
-200 g masła
-śmietanfix ,jeżeli wyjdzie zbyt rzadkie.
-2 opakowania płatków migdałowych
-1/2 słoika dżemu z owoców leśnych (lub innego)
-1/2 opak. cukru waniliowego
-2 banany
Wykonanie:
1 szklanę mleka zagotowac z cukrami i aromatem. Drugą szklankę zmiksowac z żółtkami i mąką. Dolac do gotującego się mleka , zagotowac ponownie. Wystudzic pod folią spożywczą.
Masło utrzec na puch.
Banany rozdrobnic na papkę, dosypac ponad 1/2 opak. płatków migdałowych.
masło stopniowo dodawac do budyniu, miksując. Dolac masę bananową. Jeżeli będzie rzadkie, zmiksowac z śmietan fiksem
Biszkopt przeciąc na pół, posmarowac dżemem, nałożyc krem.PRzykryc drugą częścią biszkoptu, posmarowac kremem, posypac migdałami.
Przepis tylko wygląda tak strasznie ,ale jest równie strasznie łatwy :)
Smacznego!