Chyba najprostsze ciasto. Zrobiłam je nie licząc pieczenia w 10min w nagłej potrzebie cukru, ale po konkursie miałam już dośc tłuszczu ,więc zdecydowałam sie na biszkopt z morelami z puszki i truskawkami. Idealnym uzupełnieniem są chrupiące płatki migdałów.
Jeszcze lepsze będzie podane ze zmiksowanymi owocami, w moim przypadku morelami i truskawkami :)
Składniki:
-3 jajka
-szklanka cukru
-niepełna szklanka mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 szkl. wody
-puszka moreli
-kilka truskawek, bądź innych owoców
Wykonanie:
-Białka oddzielic od żółtek. Białka ubic z cukrem na białą pianę, dodac mąkę, żółtka , proszek do pieczenia i wodę, wymiksowac.
Przelac do małej formy tortowej, ułożyc pokrojone w paseczki morele i truskawki, posypac migdałami oraz wiórkami kokosowymi.Piec w 180 st. przez ok. 35 min.
Ciasto posypac cukrem pudrem. Dla lepszego smaku zmiksowac owoce i polewac przed podaniem. Ot, cała filozofia.
Smacznego :)