Najlepsza tarta, jaką w życiu jadłam, gorąco polecam. Najlepsza jest całkowicie zimna ze skrzepniętym kremem :)
Składniki na ciasto:
-200g mąki krupczatki
-100g mąki pszennej
-200g masła
-70g cukru
-2 żółtka
Składniki na krem:
-3 żółtka
-50g cukru
-500ml mleka
-1/2 łyżeczki cynamonu
-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- parę kropli aromatu waniliowego
-2 łyżeczki masła
+ śliwki
Wykonanie:Wysypac na stolnicę mąkę, cukier i nałożyc masło, posiekac nożem. Wbic żółtka i szybko wyrobic. Ciasto owinąc w folię i włożyc na 30 min do lodówki.
Blachę na do tarty wysmarowac masłem i wysypac mąką.
Rozwałkowac ciasto, wylepic nim blachę, nakłóc widelcem i piec ok. 15 min w 180st , by było lekko podpieczone.
Krem:
Mleko zagotowac z cynamonem i aromatem, przecedzic. .Żółtka ubic z cukrem i mąką ziemniaczaną na gładką mesę, ciągle ubijając dodac do niej gorące mleko. Wszystko dokładnie wymieszac. Przelac do garczka i ciągle mieszając trzymac na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Odstawic, dodac masło i zamieszac.
Mi trochę brakło kremu ,więc dorobiłam na szybko budyn.:
składniki:
-500ml mleka
-łyżka masła
-4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-2-3 łyżki cukru
- parę kropli aromatu waniliowego
Wykon.
400ml mleka zagotowac z masłemi aromatem, a 100 ml wymieszac z mąką i cukrem. Do gotującego się mleka dolac mieszankę i mieszac do zagęstnienia.
-------------------------------------------------------
Na tartę wyłożyc krem, na to ew. budyn i ułożyc połówki śliwek. Piec w 180st. przez ok. 2 min.
Smacznego :)