Zebra jest przepyszna w swej prostocie. Nie ma osoby, której by nie smakowała, więc jest uniwersalna :)
Składniki:
-szklanka oranżady
-kostka margaryny do pieczenie (250g)
-2,5 szkl mąki+ 2 łyżki
-szklanka cukru
-5 jajek
-2łyżki kakao
-2 czubate łyżeczki proszku d pieczenia
-cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Rozpuśc margarynę
2.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia
3.Jajka utrzyj z cukrem napuch, następnie dodawaj naprzemiennie rozpuszczoną margarynę, mąkę i oranżadę.
4.Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Obie wymieszaj.
5. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj margaryną, wysyp mąką i nakładaj naprzemian masy. łyżka jasnej, łyżka ciemnej i tak do końca.
6. Piecz w piekarniku nagranym do 160 stopni przez 1h.
Smacznego