Kolejne konkursowe ciasto. Tym razem znany i lubiany marchewkowiec. Jest idealnie wilgotny, prosty do zrobienia i doskonale złagodzi nasze zapotrzebowanie na cukier :D
Składniki:
-kostka margaryny do pieczenia
-5 jajek
-1,5 szkl cukru
-2 szkl. mąki
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
-1łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cynamonu
-2 szkl. startej marchewki
-cukier puder do dekoracji.
1. Obie mąki wymieszac z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia
2. Margarynę rozpuścic
3.Zetrzec marchewkę
4. Jajka utrzec z cukrem na puszystą masę.
5. Ciągle miksując dodawac do ów masy po trochę marchwi i wlewac margarynę
6. Mieszając na najniższych obrotach dodawac partiami mąkę z dodatkami.
7. Ciasto przelac do kwadratowej formy, piec w temperaturze 180st. przez 40-50min.
+Dzięki serdecznie za komentarze. Cieszę się, że udało mi się jakoś wybic i mogę się podzielic swoimi kulinarnymi zmaganiami z innymi :)
Smacznego!