Od razu tłumaczę złą jakośc zdjęcia zepsutym aparatem :)
Są to moje wariacje z okzaji nowej blachy do zapiekanek. Mona je oczywiście przyżądzic i bez niej.
Są to zapiekanki na pseudo francuskim ciescie, ale równie pysznym.
Składniki na ciasto:
-15 dag mąki
-10 dag masła
Składniki na nadzienie:
-JEdna, spora cukinia
-2 łyżki oliwy
-kabanos, lub inna wędlina
-kilkanaście pomidorków koktajlowych
-ser feta
-szczypta oregano, wegety, pieprzu, trochę maggi i ewentualnie kurkumy.
-opcjonalnie ostre papryczki
Wykonanie:
Masło włożyc na o,5h do zzamrażalnika. Mąkę przesiac do miski, obtoczyc w niej twarde już masło.
Zetrzec go na tarce trzymając przez folię, by się nie ogrzało. Wszystko wymieszac szerokim nożem, krótko zagnieśc i włożyc na 0,5h do lodówki.
Rozwałkowac i pociąc w łódeczki , zawinąc rogi. Jeśli ktoś ma specjalną blachę, to wie, jak postępowac :)
Cukinię obrac, pokroic cienkie paski i poddusic na oliwie z przyprawami. Dodac pokrojony kabanos i podsmażyc
Wystygniętą nakładac na każdą zapiekankę, następnie pokrojone na cwiartki pomidorki, paseczzki fety i odrobinkę papryczki. Całosc posypac oregano i polac maggi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Smacznego :)