skoro kurkadomowa, to i domowe wypieki
wczoraj na podwieczorek takie przysmaki u nas wyszły z pieca
Drożdżówki z budyniem i jabłkami:
ciasto:
75g masła
250ml mleka
25g drożdży (świeżych)
szczypta soli
70g cukru
500g mąki
+jajko do posmarowania
nadzienie:
budyń przygotowany po domowemu (mleko+cukier+mąka ziemniaczana)
jabłka obrane i pokrojone w małe kawałeczki
Przygotowanie:
1. Roztopić masło, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury.
2. Drożdże rozdrobnić, posypać cukrem, dodać mąkę i stopniowo mleko.
3. Wyrabiać na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.
4. Ugotować w tym czasie budyń, przykryć folią i ostudzić.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok. 4mm.
Pociąć na prostokąty. Do połowy ponakrawać a na drugą połówkę nałożyć nadzienie. Zawinąć.
6. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
8. Posmarować drożdzówki roztrzepanym jajkiem.
9. Piec do zarumienienia ok. 15-20 minut.
Smacznego
11 LUTEGO 2017
7 LUTEGO 2017
28 STYCZNIA 2017
25 STYCZNIA 2017
24 STYCZNIA 2017
21 STYCZNIA 2017
hankaprzytulankaa
12 SIERPNIA 2017
photoblog
12 MAJA 2016
greenlunatic
19 GRUDNIA 2015