photoblog.pl
Załóż konto

skoro kurkadomowa, to i domowe wypieki

wczoraj na podwieczorek takie przysmaki u nas wyszły z pieca 


 

Drożdżówki z budyniem i jabłkami:

ciasto:

75g masła

250ml mleka

25g drożdży (świeżych)

szczypta soli

70g cukru

500g mąki

+jajko do posmarowania

 

nadzienie:

budyń przygotowany po domowemu (mleko+cukier+mąka ziemniaczana)

jabłka obrane i pokrojone w małe kawałeczki

 

Przygotowanie:

1. Roztopić masło, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury.

2. Drożdże rozdrobnić, posypać cukrem, dodać mąkę i stopniowo mleko.

3. Wyrabiać na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.

4. Ugotować w tym czasie budyń, przykryć folią i ostudzić.

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok. 4mm.

Pociąć na prostokąty. Do połowy ponakrawać a na drugą połówkę nałożyć nadzienie. Zawinąć.

6. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.

7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

8. Posmarować drożdzówki roztrzepanym jajkiem.

9. Piec do zarumienienia ok. 15-20 minut.

Smacznego

Dodane 25 STYCZNIA 2017 , exif
333
keitha Jakie apetyczne!
25/01/2017 10:24:38