photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 14 MAJA 2008
Na życzenie the pasztetowżeraczy dodałyśmy kolejny pięknie wygladający i nadzwyczajnie smakujący pasztet.Tym razem jest to pasztet sojowy wegetariański, mimo iż przygotowywany jest z soii wybornie smakuje jak wszystkie przysmaki z rodziny pasztetowatych.Jedząc ten przysmak możesz poczuć kawałek nieba w jednym małym plasterku tego delikatnego i aromatycznego pasztetu.Pwyżej została zamieszczona fotografia tego pasztetu,a poniżej przepis. Pasztet sojowy wegetariański 200 g soi 200 g czerwonej soczewicy 400 g pieczarek 400 g cebuli 3 jajka 3 ugotowane ziemniaki kilka łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 3 łżki majeranku 2 łyżki zmielonego kminku sól, pieprz + gałka muszkatołowa, kolendra, odrobina ostrej papryki, odrobina zmielonych goździków (opcjonalnie : kilka ugotowanych na twardo jajek) Soję namoczyć na noc; następnie ugotować soję i soczewicę (osobno, soczewicę tylko ok. 10-15 min). Jeszcze ciepłe zmielić. Pieczarki pokroić i poddusić na oliwie. Cebulę zeszklić w dużej ilości oleju. Zmielić razem ziemniaki, pieczarki i cebulę. Obie masy połączyć. Dodać całe jajka i dokładnie wymieszać. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić do smaku, jeśli jest za rzadkie dodać nieco bułki tartej (ja dodałam drobno zmielonych orzechów). Foremki (np. keksówki) wysmarować masłem i posypać bułką tartą i napełnić je 1/3 masy, następnie ułożyć ugotowane jajka i dopełnić resztą farszu. Piec ok. 1-1,5 godziny w 180 stopniach; można obłożyć wierzch płatkami masła, by pasztet dodatkowo się zrumienił (pod koniec pieczenia mozna przykryć papierem lub folią aluminiową by pasztet zbyt mocno się nie spiekł). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. :D:D zyczymy smacznego :D:D:D:D:D:D:D

Komentarze

~daro007 Z notki wynika ze fbl założyły dziewczyny, szacun laski,juz szykuję produkty zaczne zaraz wypieki i zdam relacje z efektu koncowego.
Pozdro, byc może załącze fotki :-)
14/05/2008 12:02:04