Szybka notka, bo coś spać mi się chce ;/
Jestem dumna ze swojego pierwszego curry :D Wyszło pyszne ! Za każdym razem, gdy zrobię coś do jedzenia zadaję sobie pytanie: Czy podałabym to w swojej restauracji ze zdrowym jedzeniem? - O tak ! Z pewnością :)
~Curry z fasolką szparagową~
(na jedną porcję)
pojedyncza pierś z kurczaka
1/3 szklanki mleka kokosowego
0,5-1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki chili
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
0,5 niedużej cebulki
kilka liści bazylii
ugotowany ryż brązowy długoziarnisty
ugotowana fasolka szparagowa
oliwa z oliwek, sól himalajska/morska, pieprz
1* Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy ze wszystkimi przyprawami i dwoma łyżkami mleka kokosowego. Odstawiamy.
2* Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do nagrzanego woka i podsmażamy na oliwe z oliwek ok. 2 minuty.
3* Dodajemy kurczaka i obsmażamy ok. 2-3 minuty.
4* Dodajemy resztę mleka kokosowego, bazylię i gotujemy ok 2-4 minuty. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą himalajską lub pieprzem.
5* Podajemy z ugotowanym ryżem i fasolką.