Kocham kuchnię włoską, meksykańską i hiszpańską, więc takie przepisy są jak najbardziej moimi ulubieńcami.
Przepis na tę zupę znalazłam kiedyś w necie i zmodyfikowałam na dietetyczną :)
~Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą~
(na ok. 5-6porcji)
1300-1500ml wody
2 marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 por, 1 garść natki pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu, 1 łyżeczka soli himalajskiej
1* Marchewkę, selera, pietruszkę i cebulkę obieramy. Cebulę opalamy na palniku. Warzywa kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka z wodą razem z resztą składników. Gotujemy pod przykryciem ok. 20-30min.
1 spora pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
1 cebulka
1/3 papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka skrobii kukurydzianej, 1 łyżeczka kurkumy, 1/3 łyżeczki chili w proszku
2* Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy.
3* Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek razem z posiekaną chili ok 3 minuty. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
4* Pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawach z ostatniego punktu i wrzucamy do cebulki. Obsmażamy ok 3-4 minuty.
5* Dodajemy kukurydzę, pomidory i jedną szklankę bulionu. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
6* Zawartość patelni przelewamy do odcedzonego bulionu. Odlewamy 1 szklankę zupy (bez kurczaka) i blendujemy. Dolewamy do reszty i gotujemy ok. 5-7 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku.