KREM Z POMIDORÓW !
Potrzebujemy:
-mniej więcej 8 sporej wielkości pomidorów (możecie użyć także tych w puszce - wtedy wykorzystajcie dwie puszki)
-1 duża marchew
-1 litr bulionu (ja robię ok. 2,5 szklanki bulionu i dolewam 1,5 szklanki czystej wody)
-3 łyżki oliwy
-cebula i czosnek
-przyprawy (ja wykorzystałam słodką paprykę, chili i bazylię)
Przygotowanie:
Na oliwie w garnku podsmażamy cebulę i czosnek - uważajcie, aby się nie spalił! W tym momencie wsypujecie przyprawy.. Dlaczego nie na końcu? Jeżeli na samym początku lekko je "podsmażymy" uwolnią swój cały aromat i smak. Następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażamy, wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie musicie przygotować pomidory* - sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Jeżeli nie macie czasu, ochoty, albo po prostu jesteście leniuszkami wykorzystajcie pomidory w puszce :) Tak przygotowane warzywa wrzucacie do bulionu. Wszystko gotujecie do momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (największą uwagę zwróćcie na marchew). Blendujecie i gotowe.
Wykonanie jest mega proste. Schody zaczynają się w momencie jedzenie. Jecie, jecie, jecie.. Nie będzie łatwo skończyć - tylko nie mówcie, że Was nie ostrzegałam!
*wystarczy wrzucić je na ok. 20 sekund do wrzącej wody a następnie do lodowatej. Skórka pięknie odchodzi. Nie zapomnijcie wyciąć tej zdrewniałej części..
WIĘCEJ ZDJĘĆ TUTAJ !