składniki na ciasto:
*3 szklanki startej marchewki
*2 szklanki m±ki tortowej
*1,5 szklanki cukru
*0,5 szklanki oleju
*4 jajka
*1 łyżeszka cukru wanilinowego
*1 łyżeczka cynamonu
*1 łyżeczka przypraw do piernika
*2 łyżeczki sody
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*orzechy włoskie (gar¶ć)
*suszone figi
składniki na masę:
*2 serki kanapkowe
*1 lub 2 białe czekolady
*2 łyżki cukru pudru
*2 łyżki ¶mietany 30%
Jajka z cukrem ubijamy na biał± masę. Stopniowo dodajemy przesian± m±kę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i olej.
Do gotowej masy dodajemy start± marchewkę, orzechy i figi pokrojone w kostkę. Mieszamy łyżk±.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około godzię.
Poztapimy czekoladę wraz ze ¶mietan±, po czym miksujemy wsztkie skłandniki na masę i chowamy do lodówki na czas pieczenia ciasta.