photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 17 STYCZNIA 2016

masło orzechowe

Czy wiecie, że do przygotowania domowego masła orzechowego, potrzebujemy jedynie orzeszki?

Kupując ten przysmak w sklepie, na etykiecie znajdziemy mnóstwo konserwantów, cukier, sól i olej.

Dlatego myślę, że jeśli posiadacie blender, to warto je zrobić samemu. Takie masło można trzymać spokojnie przez miesiąc w lodówce. :)

 

Orzeszki najwygodniej kupić prażone, ale można też podprażyć je samemu na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.

 

Prażone orzeszki wsypujemy do pojemnika i blendujemy od 5 do 10 minut w zależności od mocy naszego blendera. 

 

Po uzyskaniu gładkiej masy, krem przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki.

 

Masło orzechowe to bomba kaloryczna, ale 2 łyżeczki do kanapki czy omleta nie zaszkodzą naszej sylwetce :)

Komentarze

lkj4 Bardzo zdrowa i wartościowa bomba kaloryczna :)
18/01/2016 22:21:02

Informacje o cwiku


Inni zdjęcia: Połoniny. ezekh114Odzież funkcją wieku. ezekh114ja patkigdI am photographymagicOsiołek z futerkiem zimowym bluebird11... thevengefulone... thevengefuloneja patkigdNad morzem patkigdNK ! lupus89