Składniki:
Ciasto miodowe:
" 3 szklanki mąki pszennej
" 2/3 szklanki cukru
" 150 g masła
" 2 jajka
" 2 łyżki miodu
" 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Warstwa orzechowa:
" 250 g orzechów włoskich
" 75 g masła
" 5 łyżek cukru
" 2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
" 3 szklanki mleka
" 3/4 szklanki cukru
" 250 g masła
" 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie orzechowca najlepiej zacząć od zrobienia budyniu. Obydwa budynie w proszku rozmieszać w 1 szklance mleka. 2 pozostałe szklanki mleka zagotować, dodając cukier. Wlać mieszaninę budyniową do gorącego mleka i ugotować budyń. Budyń ostudzić.
2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do jednej miski, posiekać, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.
3. Przygotować masę orzechową: masło z cukrem i miodem zagotować w garnuszku.
4. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
5. Przygotować blaszkę do ciasta o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną ciasta część wyłożyć do blaszki,rozwałkować. Ja użyłam do tego celu szklanki.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo, na wierzch wykładając masę orzechową.
6. Każdy placek piec oddzielnie w temperaturze 180şC przez 11 minut. Ostudzić na kratce.
7. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń.
8. W blaszce ułożyć pierwszy blat ciasta (bez orzechów). Na nie wyłożyć masę budyniową, przykryć ciastem z orzechami, które układamy na wierzchu.
Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. :)