photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 9 LIPCA 2016

Orzechowiec

Składniki:

Ciasto miodowe:

" 3 szklanki mąki pszennej
" 2/3 szklanki cukru
" 150 g masła
" 2 jajka
" 2 łyżki miodu
" 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Warstwa orzechowa:
" 250 g orzechów włoskich
" 75 g masła
" 5 łyżek cukru
" 2 łyżki miodu


Masa budyniowa:
" 3 szklanki mleka
" 3/4 szklanki cukru
" 250 g masła
" 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie orzechowca najlepiej zacząć od zrobienia budyniu. Obydwa budynie w proszku rozmieszać w 1 szklance mleka. 2 pozostałe szklanki mleka zagotować, dodając cukier. Wlać mieszaninę budyniową do gorącego mleka i ugotować budyń. Budyń ostudzić.

2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do jednej miski, posiekać, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.

3. Przygotować masę orzechową: masło z cukrem i miodem zagotować w garnuszku.

4. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

5. Przygotować blaszkę do ciasta o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną ciasta część wyłożyć do blaszki,rozwałkować. Ja użyłam do tego celu szklanki.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo, na wierzch wykładając masę orzechową.

6. Każdy placek piec oddzielnie w temperaturze 180şC przez 11 minut. Ostudzić na kratce.

7. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń.

8. W blaszce ułożyć pierwszy blat ciasta (bez orzechów). Na nie wyłożyć masę budyniową, przykryć ciastem z orzechami, które układamy na wierzchu.

 

Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.   :)

Komentarze

xxilovexit wygląda przepysznie <3
11/07/2016 9:18:55
anciia i tak smakuje :D
13/07/2016 20:47:03

anzellka pysznie <3
13/07/2016 20:46:52
mylifex23 Pyszności <3
09/07/2016 16:20:23

Informacje o anciia


Inni zdjęcia: 127. atanaja patkigdja patkigdNiech Miłość Zawsze Zwycięża!!! mnilchasja patkigdja patkigdKlasztor Kamedułów bluebird11Ul schodowa felgebelZnak ogrodowy felgebelNapisy na scianie felgebel