photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 10 KWIETNIA 2011 , exif
192
Dodano: 10 KWIETNIA 2011

7.

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady

 

Składniki:

    200 g masła roślinnego lub margaryny
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżki kakao
    1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, z tą drugą delikatniejsze)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

plus:

    troszkę masła do wysmarowania formy
    kasza manna lub tarta bułka do obsypania foremki
    polewa czekoladowa i płatki migdałowe do dekoracji


1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Żółtka kręcimy z cukrem na kogel, dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i miksujemy.
4. Dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie.
5. Dodajemy kakao i pokrojoną drobniej czekoladę. Mieszamy. Czekolada gorzka  ciasto będzie bardzo czekoladowe, z mleczną będzie słodsze.
6. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub tartą bułką. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy, ewentualnie tylko czekoladowy, ale nie tłusty i nie lepki od ciasta.

Upieczone ciasto odstawiamy i dopiero jak przestygnie wyjmujemy z foremki (wtedy ładnie wyjdzie i się nie rozwali).

Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosowymi. Smacznego.