Babka czekoladowa z kawałkami czekolady
Składniki:
200 g masła roślinnego lub margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, z tą drugą delikatniejsze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
plus:
troszkę masła do wysmarowania formy
kasza manna lub tarta bułka do obsypania foremki
polewa czekoladowa i płatki migdałowe do dekoracji
1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Żółtka kręcimy z cukrem na kogel, dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i miksujemy.
4. Dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie.
5. Dodajemy kakao i pokrojoną drobniej czekoladę. Mieszamy. Czekolada gorzka ciasto będzie bardzo czekoladowe, z mleczną będzie słodsze.
6. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub tartą bułką. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy, ewentualnie tylko czekoladowy, ale nie tłusty i nie lepki od ciasta.
Upieczone ciasto odstawiamy i dopiero jak przestygnie wyjmujemy z foremki (wtedy ładnie wyjdzie i się nie rozwali).
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosowymi. Smacznego.
Inni użytkownicy: alexcvbogna123lollypoplollypopolejtoxddderwa22protectyourauraelmariachi28921lordmagriffy93gandaharbulkazpasztetem
Inni zdjęcia: Pierwszy wypatrzony elmarWiosna pamietnikpotworaKlasztor ściana frontowa bluebird11Udany poniedziałek dawste:( szarooka9325... maxima24... maxima24... maxima24Osioł Boży bluebird111409 akcentova