Ryż curry z kurczakiem i sosem pomidorowym
Składniki:
-ryż(w torebkach)
-curry(łyżka)
-pierś z kurczaka
-marynata pikantna
-pomidor(bez skórki)
-cebula
-koncentrat
-śmietana
-sól
-pieprz
-olej
-oregano
-bazylia
-kostka rosołowa
-Vegeta
-mąka(2-3 łyżki)
Sposób sporządzenia:
zagotować wodę w proporcji 1:2,dodać łyżkę curry i do gotującej się wody włożyć torebki ryżu.gotować 15-20 minut.Ugotowany ryz odcedzić i przelać zimną wodą.Następnie naciąć i sparzyć pomidora.Cebulę umyć,obrać,opłukać i pokroić w drobną kosteczkę.Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Na rozgrzany tłuszcz wsypać pomidor i chwilkę podsmażyć,dodać do tego cebulę i smażyć.zagotować 250 mililitrów wody i dodać do niej kostkę rosołową.Gotowy wywar wlać na patelnię i dodać do tego kilka łyżeczek koncentratu.z mąki i wody sporządzić zawiesinę.Dodać do sosu 3 łyżki śmietany i wymieszać.Pod koniec dodać zawiesinę i doprawić vegetą,pieprzem,oregano i bazylią.Kurczaka opłukać i pokroić w małe kosteczki.Doprawić to marynata pikantną i odrobiną vegety.Włożyć na rozgrzany olej i smażyć go aż będzie miękki.Sos nie wolno zagotować po dodaniu zawiesiny.Gotową potrawę podawać:ryz a na to sos i na górę kawałki kurczaka.
10 PAŹDZIERNIKA 2016
1 SIERPNIA 2016
1 SIERPNIA 2016
1 SIERPNIA 2016
1 SIERPNIA 2016