Blat biszkoptowy
-5jaj
-szklanka cukru
-szklanka maki pszennej lub krupczatki
->1-2łyżeczki proszku do pieczenia
Blat orzechowy
-5jaj
-szklanka cukru
-pół szklanki maki pszennej lub krupczatki
-szklanka zmielonych orzechów włoskich
->1-2łyżeczki proszku do pieczenia
Blat kakaowy
-5jaj
-szklanka cukru
-pół szklanki maki pszennej lub krupczatki
-2łyżki kakao
->1-2łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
-2kostki margaryny
-2kostki masła
-budyń
-pół litra mleka
->3-5łyżek śmietany 12-18%
-tabliczka białej czekolady
-3żółtka
-cytryna
Poncz:
-sok z połowy cytryny
-2łyżki cukru
-przegotowana woda
Sposób
Blat biszkoptowy:
Oddzielić białka od żółtek.Ubić pianę z białek.Do ubitych dodać szklanke cukru dalej ubijając.Proszek do pieczenia wymieszać z żółtkami.połączyć żółtka z pianą,delikatnie mieszając nie mikserem a łyżką drewnianą.Dodać mąkę do ciasta i orzechy zmielone .Delikatnie mieszając by nie opadło ciasto.Blaszkę wysmarować i posypać bułką tartą.Wylać ciasto do formy i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-30 minut.Upieczony odstawić do ostudzenia.
Blat orzechowy:
Sporządzić biszkopta i dodać do tego orzechy. Piec tyle samo co zwykłego biszkopta.
Blat kakaowy:
Tak samo jak zwykły biszkopt ale dodać do tego kakao.Piec tak samo jak poprzednie blaty
Masa:
Sporządzenie budyniu wg przepisu na opakowaniu z tym,że do roztworu dodać 3 żółtka i rozmieszać.Masło i margarynę pokroić w kostkę i utrzeć na jednolita masę.Dodać następnie szklankę cukru pudru dalej ucierając.
Jeśli będzie mało słodkie można dodać jeszcze trochę.Do utartej masy dodać ostudzony budyń.
Następnie ucierać jeszcze przez około 5-10 min.Następnie podzielić na dwie części do dwóch misek.Następnie do jednej dodać śmietanę i roztopioną białą czekoladę z odrobiną mleka. Wymieszać i włożyć do lodówki.Do drugiej części dodać sok z całej cytryny i też włożyc do lodówki.
Dekoracja:
Każdy blat skropić wodą z sokiem z połowy cytryny i 2 łyżkami cukru.Na spód dać jeden rodzaj ciasta na ten blat dać masę cytrynową minimum 1mm grubości ipołożyc na to drugi blat.Następnie dac mase śmietanowo-czekoladową też 1mm i położyc na to ostatni blat.Wierzch wysmarować na około 0,5 mm lub mniej.Masą posmarować brzegi.Na wierzch dać startą mleczną czekoladę i jak kto woli można dac posypke cukrowa. Odstawic do zimnego miejsca najlepiej do lodówki.
10 PAŹDZIERNIKA 2016
1 SIERPNIA 2016
1 SIERPNIA 2016
1 SIERPNIA 2016
1 SIERPNIA 2016