JESIENNE JABŁKA ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM :)
Jesienny deszcz, jesienne liście, jesienny klimat..
Jabłka w miodzie zapiekane w cieście francuskim z konfiturą wiśniową..
..to idealna, ciapła przekąska na chłodne wieczory.
Do tego herbatka, koc, dobra książka lub film w telewizji i jest pięknie ;)
Składniki :
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 średniej wielkości jabłka
- 4 łyżeczki konfitury wiśniowej
- 4 łyżki miodu
- cynamon
- cukier
Przygotowanie :
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić na średniej wielkości kawałki.
Wszystko przełożyć do miski, polać miodem, oprószyć cynamonem i wymieszać.
Odstawić. Ciasto francuskie przekroić poziomo, a następnie pionowo na kawałki o szerokości 10/12cm, każdy kawałek naciąć po bokach tak,
żeby gdy nałożymy jabłka można było zawinąć je ciastem na kształt warkocza.
Gdy pokroimy już ciasto, smarujemy je pośrodku konfiturą wiśniową
następnie układamy na nich jabłka i zawijamy na kształt warkocza/plecionki.
Ciasteczka przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia,
posypujemy cukrem i cynamonem.
Pieczemy do zrumienienia się ciasta, czyli z jakieś 30 minut w 180*C.
SMACZNEGO! :)
Inni użytkownicy: niebieskadmajustkyuubanmadlenkwjozefwielkicernowyevergreyhalitatrmek333damiand8011tymonxdxdxd
Inni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24Biegus rdzawy slaw300Wedding photographymagicPoznań photographymagic