Na podwieczorek-sernik :)
Ciasto:
1 czubata szkl. mąki (może być więcej), 1/3 kostki margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtka, 3/4 szkl. cukru
Masa serowa:
1,25 kg białego, trzykrotnie mielonego sera, 7 jaj, 3/4 kostki margaryny, 1 szkl.cukru, 1 budyń śmietankowy bądź waniliowy-suchy!, bakalie
Składniki ciasta zagnieść, 3/4 wyłożyć na dno blaszki 25x36 cm (cieniutka warstwa). 1/4 ciasta zostawić na wierzch.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem do białości, stopniowo dodać ser i miękką margarynę. Dosypać suchy budyń. Zmiksować dość długo, aż masa będzie gładka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę i bakalie do masy, wymieszać łyżką, delikatnie, aż składniki się połączą. Masę serową wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Resztę ciasta-w formie małych łatek, ułożyć na masie serowej.
Piec ok.1 godz. w temp.ok.180 st.
Po wystudzeniu oprószyć sernik cukrem pudrem.
Świeże, ciepłe...na jutrzejsze śniadanie
Przepis na 1 porcję- ok.8-10 bułek
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl.letniej wody
4 łyżki oleju
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać roztarte drożdże, sól, olej, wodę. Wyrobić. Wstawić na kilka godz.do lodówki. Następnie uformować bułki, ułożyć na blasze. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st.C i piec ok15-20 min.
Ja moje bułki posmarowałam mlekiem i obsypałam ziarnami. I dopiero do pieca :)
PIERŚ KURCZAKA FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
składniki
piers z kurczaka, 2 połówki
ser wędzony, 2-4 plastry
ciasto francuskie, 1 rolka
30 dag pieczarek,
boczek lub szynka, 2-4 plastry
Pierś rozcinamy delikatnie, lekko rozbić, przyprawić, . Nałożyć podsmażone pieczarki przykryć z powrotem płatem mięsa. Na wierzch położyć boczek (grubszy plaster) i plaster sera wędzonego
2. rozwinąć ciasto, rozciąć na dwa prostokąty na środku każdego ułożyć mięso. Brzegi ciasta ponacinać w poziome paski ok 2-3 cm grubości. Rozpocząć "bandażowanie". Pasek z prawej, pasek z lewej , pasek z prawej itd
można robić 2 duże lub 4 mniejsze porcje , ja wole 4 mniejsze
3. piec w piekarniku 200 st. C, 30 min. Wierzch ciasta posmarować jajkiem.
MIODOWNIK
Zawsze szerokim łukiem omijałam przepisy zaczynające się ''upiec każdy blat, ciasta osobno'' do czasu... kiedy wykopałam mój prehistoryczny niebieskawy kajecik. Znalazłam tam recepturkę pisaną z takim jeszcze dziecinnym pismem. No i wzięłam siebie w garść czyli za... miodownik . Uwierzcie mi, pisaniny sporo, ale tworzy się migusiem z radością na gębuli. Smak zrekompensuje Wam stres tworzenia. Zapraszam, oceńcie sam.
Ciasto:
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę i wszystkie pozostały składniki. Zagniatamy. Ciasto jest bardzo plastyczne. Tworzymy wałek, który dzielimy na 4 części. Możemy nawet dokładnie na wadze zważyć 4 równe porcje. Przygotowujemy dwie formy o podobnym rozmiarze (jeśli mamy tylko jedną, po drugą udajemy się do uczynnej sąsiadki). Każdą cześć ciasta równomiernie, cienko rozwałkujemy i przekładamy na blachę. Ja zawsze wykładam papierem do pieczenia. Każdy płat surowego ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C korzystając z termoobiegu. Wkładamy do piekarnika 2 blachy ciasta jednocześnie i pieczemy ok. 15 min. do złotego koloru.
Masa grysikowa:
Większą część mleka wlewamy do garnka z cukrem i szczyptą soli. W pozostałym rozpuszczamy grysik i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy do gęstości na małym ogniu często mieszając. Ugotowany grysik studzimy. Do roztartego masła dodajemy porcjami zimny grysik. Na koniec wciskamy sok z cytryny (jeśli chcemy osiągnąć lekko cytrynowy smak). Sok z cytryny i żółtka można śmiało pominąć. Masę dzielimy na 4 części, krojąc bezpośrednio w misie łyżką na ćwiartki.
Na wystudzonym miodowym blacie rozprowadzamy cienką warstwę powideł i masę grysikową. Jeżeli masa będzie sprawiać trudność, to łyżka w gorącej wodzie bardzo nam pomoże. Składamy miodownik: blat ciasta, powidła, masa... itd. Na ostatnim blacie już nie rozprowadzałam powideł tylko masę grysikową.
Polewa:
Cukierki krówki łamiemy, wrzucamy do małego rondelka razem ze śmietaną i łyżką masła. Roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzamy i polewamy orzechy na wierzchu ciasta. Ciasto powinno ok. 12 godz. poleżakować.
Przyznam się szczerze, przez nieuwagę dodałam tylko kostkę masła i trochę masy jest skąpo ale jest... pysznie. Aaa i jeszcze ważne przy oddawaniu pożyczonej blaszki do ciacha... koniecznie kawałek ciasta dla uczynnej sąsiadki
Inni użytkownicy: wika2115darek609lamagorenwmoiwgustawek171sknerka1999pati991tymonmeowmaajqqviolenceviolence
Inni zdjęcia: The PooH zakochanadamaNa urodzinach u babci Basi pati991Wiosenny gość na działce :) halinamKowalik slaw3001464 akcentova:) dorcia2700Kora i seat. ezekh114"Urwana"droga andrzej73Urząd ma Święto bluebird11Późno już elmar