Kiedy węglowodany a kiedy białko???
Śniadanie powinny stanowić węglowodany, najlepiej złożone o niskim indeksie glikemicznym, dające energię na cały dzień. Organizm tuż po przebudzeniu domaga się właśnie energii, a ta zmagazynowana jest w węglowodanach. Jeśli nie zjemy śniadania, organizm przestawia się na tryb głodowania i znacznie zwalnia metabolizm, a tym samym magazynuje tłuszcze.
propozycje zdrowego i pełnowartościowego śniadania:
- płatki owsiane na wodzie lub mleku, dla urozmaicenia z dodatkami (miód, cynamon, orzechy, nasiona dyni lub słonecznika, siemię lniane, owoce suszone lub świeże, otręby pszenne lub żytnie)
- podpłomyki z mąki razowej żytniej (mąka, jajo, woda, zagnieść ciasto, rozwałkować, krążki opiec na suchej patelni)
- naleśniki z mąki pełnoziarnistej lub razowej smażone bez tłuszczu z duszonymi jabłkami z cynamonem
- chleb razowy żytni (najlepiej własnego wyrobu) z olejem lnianym, pomidor, cebula
- kasza jaglana z suszonymi owocami
- jajko na miękko
Drugie śniadanie to czas, gdy trzeba uzupełnić energię. Dobry będzie owoc.
Lunch to dobry czas na kolejną dawkę węglowodanów. Najlepsza będzie zupa jarzynowa czy sałatka warzywna (którą można zabrać do pracy).
Obiad powinien zawierać węglowodany i białko. Tutaj przydadzą się kasze, makaron razowy oraz duszone/gotowane/pieczone mięso z warzywami.
Podwieczorek powinien zawierać przewagę białka. Dobry będzie jogurt naturalny lub kefir z pomidorem, twarożek ze szczypiorem.
Kolacja rozumiana jako ostatni posiłek przed snem powinna zawierać czyste białko. Organizm w czasie snu nie potrzebuje już energii (a zatem węglowodanów). W czasie snu zachodzi regeneracja mięśni zużytych w ciągu dnia (włókienka mięśniowe podczas wysiłku spalają się i muszą zostać odbudowane), a do tego potrzebne jest białko. Jeśli na noc dostarczymy organizmowi dużo węglowodanów, a tym samym niepotrzebnej energii, organizm będzie musiał zmagazynować ją w postaci tkanki tłuszczowej.
propozycje na zdrową kolację (jedzoną ok. 2 godziny przed snem):
- tuńczyk w sosie własnym z puszki
- makrela wędzona
- gotowana pierś kurczaka
- jajo na miękko
- jajecznica na parze
-ryba z grilla, duszona
Warto wiedzieć, że produkty mleczne (mleko, jogurt, maślanka, kefir, twaróg) nie stanowią czystego białka. W swoim składzie mają zazwyczaj 50% białka i 50% węglowodanów w postaci cukrów występujących naturalnie w mleku. Produkty mleczne są zatem najlepsze na podwieczorek.
Tak więc rano dostarczamy organizmowi energii, której potrzebuje do działania w ciągu dnia. Po południu organizm nie potrzebuje już tak dużo energii, ale za to potrzebuje białka do odbudowy mięśni. Na noc dostarczamy organizmowi tylko i wyłącznie białko.
Inni użytkownicy: misjonarzetarnowsahasularahajpanek94amandooojulitkajula144unospinnalex11234adriano3488nalna90vitusos
Inni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24Wspomnienie Krakowa bluebird11Alleluja milionvoicesinmysoul:) szarooka9325wielkanoc 2025 dorcia2700Wujcio waratuncio to ja bluebird11