photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 29 STYCZNIA 2010
164
Dodano: 29 STYCZNIA 2010

1.

Witajcie!

Będę Tu zamieszczać codziennie Po 2 przepisy swojej roboty :)

Przepis na pizzę, którą nawet wczoraj robiłam :

 

Napiszę iż to przezpis na grube ciasto :)

 

Przygotujcie sobie najlepiej dużą metalową miskę :)

 

Ciasto :

50 g Drożdży

3 szklanki mąki

2 łyżki roztopionego masła

2-3 łyżki oleju

1 szklanka mleka lub wody (lub pół na pół).

Pół łyżeczki soli

Szczypta cukru.

 

Składniki:

500g pieczarek

1 Cebula

1 średni ogórek szklarniowy lub 3 ogórki konserwowane,

2 małe pomidory

Kukurydza

Szynka lub Kiełbasa

Kostka ok. 300-400g Sera żółtego.

 

Sos na ciasto :

1/3 szklanki ketchupu (najlepiej rzadkiego)

Jeżeli taki nie jest dodać trochę wody by go rozcieńczyć.

2 szczypty ziół prowansalskich

Można jeszcze osobno dodać oregano i bazylię

Pieprz.

 

Sos czosnkowy:

Mały słoiczek majonezu kieleckiego.

5 łyżek śmietany

5 ząbków czosnku.

Szczypta pieprzu.

 

 

Przygotowanie :

W Mikrofalówce podgrzać szklankę mleka lub wody. (Ja preferuję sobie pół szklanki mleka i pół wody). Przelać to do miski, (lub garnka), wrzucić drożdże rozmieszać aby nie było śladu drożdży. Dodać olej, masełko i mąkę, sól i cukier. Wszystko wymieszać aby zrobiło się ciasto :). Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10/15 minut aby wyrosło.

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i rzucić do garnka (na suchy garnek i tak pomniejszą 3-krotnie swoją objętość) I Dusić na małym ogniu.

Cebule pokroić w kiełki lub prążki, Ogórki i pomidory w plasterki. Szynkę w paseczki lub w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, kukurydzę otworzyć i odsączyć.

Zrobić sos na ciasto.

Wyłączyć pieczarki, odsączyć z wody, która się zgromadziła.

 

Brytfankę posmarować olejem.

Jeżeli ciasto bardzo się klei, dodać mąkę wedle uznania.

Rozciągnąć ciasto po brytfance, rozsmarować sos.

 

Rozrzucić pieczarki, Następnie dać cebulkę, pomidory, ogórki, szynkę i kukurydę.

Posypać serem.

Nagrzać piekarnik do 170 stopniu.

Wstawić pizzę i piec w 170 - 200 stopni 20/25 minut.

 

Smacznego!

Komentarze

lovecooking Zapraszam również do siebie :)
Z uwagi na podobną tematykę pozwolę sobie dodac.
14/06/2011 16:19:06
mr0wka Tak jak każdy jest przyzwyczajony do cukru waniliowego, a ten cukier jest wanilinowy. ;)
30/01/2010 11:26:31
mr0wka Te ogórki, fakt, są konserwowane, jednak nazywają się ogórkami konserwowymi. To taka moja mała uwaga. ;)
29/01/2010 17:59:22
emotinkaaa Wow;D
No to czekam na coś innego jeszcze;))
29/01/2010 14:37:21
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika gotuj.