Zupa krem z kalafiora
Składniki:
1 kalafior
1 pietruszka
1 por (biała część)
1/4 selera
2 szklanki mleka
3 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
sól, biały pieprz
1 duży (100 g) topiony serek kremowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania
Sposób wykonania:
Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej masło i olej, włóż por,
seler i pietruszkę, posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż warzywa 5-7 minut. Wlej mleko i bulion,
doprowadź do wrzenia, dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści,
gotuj jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Podawaj gorącą zupę posypaną szczypiorkiem.
Inni użytkownicy: stanislawskadup22cuks89badziewiak2002siemapbllogin123123kamyk2009mateofreliklelivvvx003
Inni zdjęcia: Ja nacka89cwa11.05 idgaf94;) nacka89cwaMoon photographymagicOgnisko pati991Bezwarunkowa miłość itaaanJa pati991Patrzę sobie na rzepak pati991Oni zaufajdobrymradom18Rzepak pati991