photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 4 MARCA 2015

Zupa krem z kalafiora

Składniki:

1 kalafior

 

1 pietruszka

 

1 por (biała część)

 

1/4 selera

 

2 szklanki mleka

 

3 szklanki bulionu warzywnego

 

2 łyżki masła

 

2 łyżki oleju

 

szczypta gałki muszkatołowej

 

szczypta imbiru

 

sól, biały pieprz

 

1 duży (100 g) topiony serek kremowy

 

2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania

 

 

Sposób wykonania:

 

Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej masło i olej, włóż por,

 seler i pietruszkę, posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż warzywa 5-7 minut. Wlej mleko i bulion,

 doprowadź do wrzenia, dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści,

 gotuj jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Podawaj gorącą zupę posypaną szczypiorkiem.

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika gastrowronka123.