photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 27 LUTEGO 2012 , exif
217
Dodano: 27 LUTEGO 2012

Urodzinowy torcik

Już dawno chciałam zrobić taki klasyczny tort czekoladowy, po prostu czekolada w czystej postaci. Pojawiła się ku temu okazja, urodziny siostrzeńca

Tort jest bardzo prosty do przygotowania. Składników nie trzeba ubijać, i nie ma problemów z samym pieczeniem. Składa się z 3 warstw gęstego, mięsitego ciasta czekoladowego, przełożonego kremem czekoladowym. Jest bardzo intensywne, czekoladowe i wystarczy jego malutki kawałeczek aby zaspokoić apetyt na czekoladę. Można przygotować go rano i już wieczorem cieszyć się czekoladowym smakiem.

Myślę, że tort ten jest bardzo dobrą bazą do modyfikacji, zarowno w przełożeniu, polewie jak i dekoracji.

Dzisiejsze ciasto jest uniwersalne i dobrze sprawdzi się przy każdej okazji. Mam nadzieję, że z przepisu będziecie długo i z powodzeniem korzystać.

Komentarze

Junior askad89 Mąkę przesiać do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem. Jajka wbić do miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką.
W jednej misce delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia.
Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Przygotować przełożenie i polewę: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną i podtężałą (gęstą) masą i posmarować nią wierzch.
Zrobić dekorację: roztopić czekoladę i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 2 godzin, aż masa zastygnie, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było formować. Ostrym nożem zrobić wiórki z czekolady i ułożyć je na cieście. Tort trzymać w zamkniętym pojemniku, w chłodnej części mieszkania. Nie ma potrzeby wstawiania go do lodówki. Ja skorzystałam również z literek
27/02/2012 12:02:05
Junior askad89 Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wysmarować miękkim masłem, rozpiąć obręcz, dno wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi folii na zewnątrz formy. Folię na dnie posmarować miękkim masłem. Jeśli mamy szczelną formę, nie ma konieczności uszczelniania jej folią, wystarczy posmarować ją masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto: Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
27/02/2012 12:01:30
Junior askad89 Ciasto:
• 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
• 200 g masła, pokrojonego na kawałki
• 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
• 170 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 25 g kakao
• 400 g brązowego cukru
• 3 średnie jajka
• 75 ml maślanki
Przełożenie i polewa:
• 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
• 250 ml śmietanki kremowej 30%
• 2 łyżki brązowego cukru

Dekoracja:
• 100 gorzkiej czekolady
27/02/2012 12:00:20