Zwykły sernik (bez rodzynek oczywiście ;)) na ciasteczkowym spodzie i z czekoladą.
Do pieczenia użyłam silikonowej formy 20x20cm.
Spód:
- 150 g ciastek (kruchych bez masy typu herbatniki)
- 60 g masła
Masa:
- 750 g sera twarogowego
- 150 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 105 g cukru pudru
- 37,5 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
- niecałe pół szklanki śmietanki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Herbatniki skruszyć na drobno i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć dno formy. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać łyżkami ser i stopniowo miksować. Białka ubić. Gdy będą ubite, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Wylać na spód. Piec 50-60 min. w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu polać polewą i wstawić do lodówki na minimum 12 h.
Polewa:
Do rondelka dać śmietankę i pokruszone obie czekolady. Rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając do przypalenia.
10 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
5 KWIETNIA 2020
4 KWIETNIA 2020
29 MARCA 2020
27 MARCA 2020
24 MARCA 2020
23 MARCA 2020
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016