photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 10 LIPCA 2015

Mmm snikers najlepszy batonik jak dla mnie, a dla was ?

Dziś możesz już go sama wykonać, Zapraszam !

Składniki na warstwę czekoladową nr 1:

  • 200 g mlecznej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przelać do formy o wymiarach 20 x 30 cm (wysmarowanej uprzednio masłem i wyłożonej folią aluminiową), wyrównać szpatułką by całkowicie i równo przykryć czekoladą dno formy. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Składniki na warstwę orzechowego nugatu:

  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml miodu
  • 70 ml złocistego syropu 
  • pół szklanki wody (125 ml)
  • 2 duże białka, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych

W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód, golden syrup i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 155şC ('hard crack').

W międzyczasie w misie miksera ubić na sztywno białka. Kiedy syrop miodowy osiągnie wymaganą temperaturę, wlewać go na ubite białka cienkim lecz stałym strumieniem, cały czas miksując. Miksować na prawie najwyższych obrotach miksera przez 10 - 15 minut, aż całość mocno zgęstnieje.

Następnie końcówkę miksera wymienić z ubijającej na mieszającą, dodać orzeszki i zmiksować na najniższych obrotach miksera, do połączenia. Gotowy nugat natychmiast przełożyć do przygotowanej formy, na warstwę czekoladową, następnie dłońmi lekko nasmarowanymi olejem wyrównać warstwę nugatową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Składniki na warstwę karmelową z orzeszkami:

  • 350 g cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 100 ml wody
  • 100 g masła
  • 90 ml śmietany kremowki 36%
  • 1,5 szklanki prażonych solonych orzeszków ziemnych

W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170şC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty. 

Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki, wymieszać. Masę delikatnie przestudzić (powinna być w dalszym ciągu ciepła, ale już nie wrząca). Przelać na warstwę nugatową, wyrównać, wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika xmotywacjax.

Informacje o xmotywacjax


Inni zdjęcia: Zima 2025r. rafal15891407 akcentovaAktualne zdjęcie dawstemoja śliczna patkigdmoja kicia patkigdja patkigdja patkigd:) dorcia2700Dzień kobiet szarooka9325... thevengefulone