ruski pierożek :P
kiedys widziałam w TV jak jakis chłopak robił to w jakims programie, generalnie pomysl mi sie spodobał i zrobiłam.
z cebulką jest niebiańskie.
skład: najzwyczajniejsze w świecie ciasto drożdzowe + dodatki (tutaj ziemniaki gotowane).smazymy w głębokim oleju, nawet takim do frytek , byle nie po rybie lub mięsie. ciasto najlepsze jest świezo gniecione. tłuste nie jest co mnie zaskoczyło .
jak zrobic tego pierozka? można zrobic to jak normalny pieróg, tylko ze wiekszy. ja osobiscie preferuję zaczac od formy duzego pieroga i pozniej falbanke zakleic na gorze. podczas smazenia wszystko ladnie pięknie urośnie i wtedy pojawia się takie fajne peknięcia^^ mi osobiscie baaaaardzo smakuje.
co do wielkosci, to mozna szaleć byleby sie zmieściło podczas smazenia, bo to urosnie "trochę" xD
w planach mam zrobic farsz z pieczarkami, veg-curry i kapusta kiszona.