WINO PIETRUSZKOWE wg przepisu św Hildegardy z Bingen (1098-1179) :
wersja poza sezonem letnim :
Składniki: 10-12 łodyg naci pietruszki, 3 łyżki octu winnego(nie sklepowego), litr wina gronowego, 150 g miodu-można trochę mniej ale nie więcej (miód również naturalny a nie z marketu),4 łyżki głogu,ewentualne przyprawy
sposób:
Do wysokiego garnka wlewamy wino oraz ocet winny. Dodajemy nać pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut bez przykrycia.Następnie dokładamy miód ,dodajemy głóg i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 5 minut.Można dodać przyprawy(np.imbir,gożdziki,cynamon ) i gotować na maleńkim ogniu jeszcze ok 3min. Przecedzamy wino i wlewamy je do butelek. Pijemy 3 razy dziennie najlepiej po jedzeniu po 20 ml (kieliszek do likieru), albo dodawać jak sok do herbaty.
wersja letnia:
garść świeżej natki pietruszki (ok 12 gałązek), 4 łyżki głogu wkladmy do naczynia, można dodac kardamon lub cynamon lub wanilię, zalewamy gronowym winem,dodajemy miód ok 100g i 2 łyżki octu jabłkowego, zamykamy naczynie i zostawiamy na tydzien lub dwa na sloncu,codziennie wstrząsamy słojem, po przecedzeniu napój gotowy
Co nam to daje: Wino wspomaga serce, pomaga na arytmię, poprawia krążenie, ale przede wszystkim czyści naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych,obniża cholesterol,nieco podnosi ciśnienie, zimą dobrze rozgrzewa