Co tam dzisiaj jadłyście na obiad??
Ja zrobiłam pieczonego mintaja, kuskus i sałatę. ;)
Co tu dużo mówić.. Smakuje tak, jak wygląda!
Jeśli chcecie zrzucić parę kilo, powinnyście zostać fankami ryb. :)
A więc wrzucam przepis.
Potrzebujemy:
- filet z ulubionej rybki
- 1/2 szkl. kuskusu (kasza durum)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sałata
- jogurt naturalny
- cytryna
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- mieszanka przypraw (do ryb, lub do kurczaka)
Rybkę moczymy w soku z cytryny. Na blaszce rozkładamy kawałek folii aluminiowej i kładziemy na niej filet.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nacieramy ząbkami czosnku, które później siekamy i układamy na rybce.
Kroimy cebulkę w talaki i dorzucamy do reszty. Teraz można dodać resztę przypraw, właściwie to już kwestia intywidualna. ;)
Polecam dodać łyżeczkę masła. Dzięki temu nic się nie przypali. ;) Oczywiście można dorzucić jeszcze inne warzywa.
Zawijamy rybkę i wkładamy na blasze do piekarnika, rozgrzanego do 180 *C na ok. 25 min.
W tym czasie możemy zrobić sałatkę. Sałatę myjemy. Delikatnie osuszamy, przy pomocy ściereczki. Następnie rwiemy sałatę na drobne kawałki, wrzucamy do miski i zalewamy niewielką ilością jogurtu naturalnego, dodajemy pół łyżeczki cukru i odrobinę soku z cytryny.
Przygotowanie kuskusu (dokładny opis na pudełku, ale to kwestia ok. 10 min.) :)
Idę zaraz zrobić Skalper I z Ewką. A na podwieczorek zjem banana.
Macie jakieś propozycje na kolację??