Pulpety z piersi kurczaka w sosie + surówka z kapusty kiszonej :)
Składniki:
Pojedyńcza pierś z kurczaka (zmielona)
jajko
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki mąki żytniej
3/4 litra bulionu z kostki
cebula
łyżka margaryny o obniżonej zaw.tł.
6 pieczarek
100 ml śmietany 12%
sól morska
pieprz
przyprawa do mięs (ja użyłam z Knorr'a ;))
Wykonanie:
Mięso wymieszaj z jajkiem i tartą bułką. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą.
W garnku zagotuj bulion. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formuj nieduże kule. Obtocz je w mące, a potem kładź na gotujący się bulion. Gotuj ok. 5 min na średnim ogniu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na margarynie. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż mieszając. Całość dodaj do garnka z pulpetami. Gotuj ok. 10 min na średnim ogniu.
Sos zapraw śmietaną, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj np. z kaszą, posyp posiekaną zieleniną :)
Gotowe! :)