~FLtXDzMHFecRCt Nie wiem czy ktoś juz ci o tym pisał, ale do makaronu możesz sobie zobirc tanim kosztem sos beszamelowy. W sumie w biednej wersji potrzebne ci do tego tylko mleko i mąka (ewentualnie odrobina margaryny). Fakt trochę czasołchłonne, ale smaczne. Na pf3ł litra mleka wsypujesz ok 4-5 łyżek mąki i dodajesz ewentualnie łyżeczkę masła/margaryny. I cały czas mieszając czekasz, aż sos się zagęści (trzeba ciagle mieszać, bo się przypali). Jesli masz trochę przypraw to dodaj do tego (pieprz, sf3l). W orginale dadaje się do tego jeszcze wędlinę i żf3łty ser, ale to w twoim przypadku raczej nie jest wykonalne. W takim razie tak pomyślałam, że smaku fajnego mogą dać tańsze zamienniki tj. przesmażona na patelni cebula, odrobina pieczarek, natka pietruszki. Taka porcja powinna ci wystarczyć na ok 3 posiłki z makaronem