POKRZYWA ZWYCZAJNA
Urtica dioica L.
Jest to bylina z rodziny Pokrzywowatych (Urticaceae). W Polsce występuje powszechnie w całym kraju szczególnie na łąkach, w rowach itp.
Surowcem jest liść pokrzywy - Folium Urticae. W liściach znajdują się kwasy organiczne (m.in. glikolowy i glicerowy), witaminy (m.in. C, K, B2 i kwas pantotenowy), flawonoidy, garbniki, karotenoidy, ksantofil, chlorofile A i B (do 0,75%), protoporfiryny, fitosterole (jak ˛-sytosterol), ślady olejku eterycznego, związki aminowe (m.in. histaminę, acetylocholinę i serotoninę), kwasy organiczne, jak mrówkowy, ponadto nie ustalone bliżej związki zwiększające odporność organizmu na infekcje. Są też sole mineralne, a w nich różne pierwiastki śladowe.
Działanie. Wyciągi z pokrzywy nieznacznie podnoszą dobową ilość wydalanego moczu, ale dzięki hamowaniu resorpcji zwrotnej wyraźnie zwiększają eliminację chlorków, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii. Z tego powodu pokrzywa uważana jest za środek czyszczący krew.
Obserwuje się także wyraźne działanie na procesy przemiany materii, na co ma wpływ, z jednej strony, bogaty zestaw witamin, które mogą uzupełniać niewielkie niedobory, z drugiej strony - duża zawartość soli mineralnych, a wśród nich różnych pierwiastków śladowych, które są niezbędnymi składnikami enzymów i hormonów ustrojowych uczestniczących w procesach przemiany materii.
Zarówno liście, jak i korzenie pokrzywy obniżają ciśnienie krwi, co wynika częściowo z ich działania moczopędnego, a także z rozkurczowego wpływu na mięśnie naczyń krwionośnych. Sprzyja to lepszemu ukrwieniu, obfitszemu doprowadzeniu tlenu i sprawniejszemu odprowadzeniu
metabolitów. Odwary z pokrzywy mają również działanie przeciwkrwotoczne, zapobiegające drobnym krwawieniom z naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym, przypisywane nie tylko witaminie K, występującej w surowcu w dość znacznej ilości, ale również flawonoidom i garbnikom.
Pokrzywa zwiększa też poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, podobnie jak to się obserwuje po preparatach zawierających związki żelaza.
Przetwory z liści pokrzywy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, mają także nieznaczne działanie żółciopędne. Ułatwiają trawienie, przyswajanie pokarmów i prawidłowy przebieg procesów przemiany materii. Zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego i przeciwdziałają mało nasilonym biegunkom. Szczególne znaczenie ma pobudzający wpływ pokrzywy na czynność wydzielniczą trzustki, fakt tym bardziej godny podkreślenia, iż mało jest ziół o podobnych właściwościach. Pokrzywa obniża nieznacznie poziom cukru we krwi i wykazuje synergizm z innymi surowcami zielarskimi o działaniu przeciwcukrzycowym.
Działania niepożądane. Przetwory z pokrzywy są dobrze tolerowane przez większość ludzi, czasem jednak większe dawki wyciągu z pokrzywy mogą wywołać reakcje alergiczne, podrażnienie żołądka, obrzęk i skąpomocz.
Po podaniu zewnętrznym (np. woda pokrzywowa) bardzo rzadko występują odczyny alergiczne.
Zastosowanie. Wyciągi z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych oraz przewodu pokarmowego, zbyt skąpym wydalaniu moczu, a pomocniczo w kamicy moczowej i skazie moczanowej, chorobie reumatycznej oraz niektórych schorzeniach skórnych, zwłaszcza wieku młodzieńczego. Pokrzywę stosuje się również w łagodnie przebiegających biegunkach różnego pochodzenia, nieżycie żołądka i jelit, a zwłaszcza w nieżycie śluzowo-błoniastym jelit, ponadto pomocniczo w nieznacznych krwawieniach w przewodzie pokarmowym.
Wpływ na skórę, przydatki, organizm: pokrzywa lekko detoksykuje nasz organizm. W początkowym stadium stosowania możemy spodziewać się wysypu "niespodzianek" na twarzy, ale po tym okresie skóra oczyści się. Pokrzywa sprawia, ze włosy rosną szybciej i pojawiają się uwielbiane przez włosomaniaczki baby hair.
Przeciwskazania: Nadwrażliwość na liście pokrzywy. Nie stosować w przypadku obrzęków spowodowanych chorobą serca i nerek. Mogą wystąpić interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi! W przypadku wystąpienie objawów ze stony układu pokarmowego (Bóle brzucha, biegunka, nudności) czy po wystąpieniu alergii należy skonsultować się z lekarzem i odstawić pokrzywę
Przygotowanie: 1 łyżkę lub 2 łyżeczki zaparzamy w 150 ml wody (około 10-15minut).
****
Dziś trochę dłuższa notka, ale sama zdziwiłam się, że pokrzywa jest takim ciekawym ziołem (znałam tylko jej wpływ na skórę i włosy). Co nieco na temat przygotowania naparu napisałam przy notce ze skrzypem, ale myślę, że pojawią się jeszcze notki z efektem stosowania po miesiącu i tym jak ja przygotowuję swoją herbatkę ;)
Pozdrawiam i mam nadzieję, że Ktoś dobrnął do końca! :))