zimniej się zrobiło ... to i jakaś zupa się przyda
2-3 litry chudego bulionu - np. drobiowego,
1 cebula,
1 pomidor,
1/2 papryki,
2 marchwie,
3 łodygi selera naciowego,
1/2 małego brokuła,
1/2 małego kalafiora,
1/2 szklanki zielonego groszku (lub konserwowego),
4 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól, pieprz do smaku ...
Bulion zagotować.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, paprykę i pokrojoną w kostkę lub słupki marchewkę, posypać majerankiem - podsmażyć mieszając ...
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw na patelni.
Mieszając, kilka minut podsmażyć i całość patelni dodać do bulionu.
Kalafior i brokuł podzielić na małe różyczki i dodać do zupy.
Na końcu dodać do zupy groszek.
Całość gotować na wolnym ogniu do momentu uzyskania przez warzywa 'ulubionej" twardości ...
Doprawić solą i pieprzem ...
Smacznego